top of page

10 εύκολοι τρόποι για να εκπαιδεύσετε εκ νέου τον εγκέφαλό σας για απώλεια βάρους.



Στα χαρτιά, η απώλεια βάρους φαίνεται μια αρκετά απλή εξίσωση: εάν τρώτε λιγότερες θερμίδες από όσες καίει το σώμα σας, τότε η ζυγαριά θα αρχίσει να αλλάζει προς τη σωστή κατεύθυνση.

Αλλά, για όσους από εμάς προσπαθούμε να χάσουμε ανεπιθύμητο βάρος, μπορεί να μοιάζει η όλη προσπάθεια σαν μια δύσκολη μάχη, που δεν μπορούμε να κερδίσουμε.

Κάτι σχετικά με την εξίσωση απώλειας βάρους δεν λειτουργεί.


Ήρθε η ώρα να παραδώσετε τα ηνία στη φαιά ουσία σας: τον εγκέφαλό σας.


Αποδεικνύεται ότι αυτό που συμβαίνει εκεί «πάνω» επηρεάζει όχι μόνο το πόσο εύκολα χάνουν - ή όχι - οι άνθρωπο κιλά, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει το πόσο πιθανό είναι να αποκτήσουν εκ νέου ανεπιθύμητο βάρος.


Μελέτη του 2018 που διερεύνησε πώς η νοητική απεικόνιση μπορεί να επηρεάσει την απώλεια βάρους, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποίησαν την τεχνική της απεικόνισης έχασαν πέντε φορές περισσότερο βάρος από τους ανθρώπους που δεν το έκαναν.

Αυτή η τεχνική προκαλεί τον εγκέφαλο να βρει μια εικόνα για το πώς μπορεί να μοιάζει ή να είναι η αλλαγή και πώς θα μπορούσε να διατηρηθεί σε δύσκολες στιγμές.

Νέα έρευνα δείχνει επίσης ότι το άγχος μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στο βάρος μας και προτείνει ότι η λήψη μέτρων για τη διαχείριση του άγχους μπορεί να προάγει την απώλεια λίπους - ακόμη και χωρίς να κάνουμε αλλαγές στη διατροφή.

Το άγχος μάς ωθεί επίσης να λαχταρούμε και να αναζητούμε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη.


Αυτό συμβαίνει επειδή αυτές οι τροφές ενθαρρύνουν την απελευθέρωση «ορμονών της ευτυχίας» οι οποίες στη συνέχεια συνδέονται με τους υποδοχείς του εγκεφάλου μας, μειώνοντας την καταστροφική επίδραση των ορμονών του stress.

Η λήψη μέτρων για λιγότερο άγχος ή η χρήση σύνθετων τεχνικών νοητικής απεικόνισης, δεν είναι οι μόνοι τρόποι για να ωθήσετε τον εγκέφαλό σας σε λειτουργία φιλική προς την απώλεια βάρους, εάν θέλετε να χάσετε βάρος.

#1 Φάτε ένα μήλο πριν κάνετε την επίσκεψή σας στο super market Υπάρχει λόγος που δεν πρέπει ποτέ να ψωνίζετε με άδειο στομάχι.


Τα «πεινασμένα ψώνια» κάνουν τους ανθρώπους να γεμίζουν τα καρότσια τους με 31% περισσότερα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες, σύμφωνα με μια μελέτη.

Ευτυχώς, νέα έρευνα έχει επίσης εντοπίσει το καλύτερο σνακ πριν από την αγορά - ένα μήλο.


Φάτε ένα πριν βγείτε στο super market και θα αγοράσετε 25% περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

#2 Σκεφτείτε τον εαυτό σας ως «υγιή» Είναι ένα απλό κόλπο που σας διευκολύνει να παραμείνετε σε πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές.


Αυτό σύμφωνα με μια αμερικανική μελέτη, η οποία διαπίστωσε ότι όταν οι άνθρωποι που προσπαθούσαν να εφαρμόσουν μια διατροφική αλλαγή όπως «τρώω περισσότερα φρούτα» δημιούργησαν μια νέα ετικέτα για τον εαυτό τους - όπως «φρουτοφάγος» - η διατροφική τους συμπεριφορά ακολούθησε την κατασκευασμένη ετικέτα τους.

Οι ερευνητές λένε ότι είναι καθαρά ψυχολογικό: όσο περισσότερο ταυτίζεστε με έναν συγκεκριμένο ρόλο, τόσο πιο πιθανό είναι να αρχίσετε να συμμετέχετε σε συμπεριφορές που σχετίζονται με ρόλους, όπως να τρώτε υγιεινά - χωρίς να προσπαθείτε πολύ!

#3 Φωτογράφισε το γεύμα σου Μια μελέτη του 2017 απέδειξε ότι η τήρηση ενός φωτογραφικού ημερολογίου τροφίμων, ιδιαίτερα ενός ημερολογίου που σας επιτρέπει να βλέπετε στιγμιότυπα πολλών γευμάτων το ένα δίπλα στο άλλο, σας βοηθά να διατηρήσετε τους στόχους υγιεινής διατροφής σας σε καλό δρόμο.

Λειτουργεί είτε το γεύμα είναι υγιεινό είτε όχι.


Τα υγιεινά snacks δίνουν κίνητρο, ενώ οι λιγότερο υγιεινές επιλογές λειτουργούν ως υποσυνείδητη υπενθύμιση για να κάνετε μια πιο υγιεινή επιλογή στο επόμενο γεύμα.

#4 Καρύδια μεταξύ των γευμάτων Έρευνες δείχνουν ότι τα καρύδια ενεργοποιούν μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στον έλεγχο της όρεξης.

Όταν σε όσους είχαν φάει καρύδια έδειχναν φωτογραφίες φαγητού ενώ υποβάλλονταν σε μαγνητική τομογραφία, ο εγκέφαλός τους εμφάνιζε διαφορετικούς ρυθμούς δραστηριότητας όταν έβλεπαν πολύ «επιθυμητά» τρόφιμα όπως το επιδόρπιο, σε σύγκριση με τροφές όπως τα λαχανικά.

Αυτό υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι όχι μόνο έδιναν περισσότερη προσοχή στις διατροφικές τους επιλογές, αλλά προτιμούσαν και τις πιο υγιεινές επιλογές.

#5 Φάτε με το «άλλο» σας χέρι Αυτό σημαίνει ότι αν είστε δεξιόχειρας, χρησιμοποιήστε το αριστερό σας χέρι και το αντίστροφο – ιδιαίτερα όταν τρώτε σε περιβάλλον πλούσιο σε περισπασμούς.

Λειτουργεί διαταράσσοντας τις διατροφικές συνήθειες, έτσι ώστε ο εγκέφαλός σας να αναγκάζεται να δίνει μεγαλύτερη προσοχή στο τι και πόσο τρώτε, αντί να σας αφήνει απλώς να μασάτε το φαγητό σας στον αυτόματο πιλότο.

Όταν οι επιστήμονες δοκίμασαν τη θεωρία, οι άνθρωποι κατανάλωναν 30% λιγότερο φαγητό, όταν άλλαζαν χέρια.

#6 Φανταστείτε να το τρώτε! Πριν απολαύσεις ένα φαγητό που αγαπάς αλλά δεν θέλεις να φας πάρα πολύ - ίσως πατατάκια - αφιέρωσε λίγο χρόνο να φανταστείς τον εαυτό σου να τρώει μια μεγάλη σακούλα από αυτά.

Τα αποτελέσματα μιας αμερικανικής μελέτης δείχνουν ότι θα φάτε και θα αισθάνεστε ικανοποιημένοι με σημαντικά λιγότερα πατατάκια όταν ανοίγετε πραγματικά τη σακούλα.

#7 Διώξε τη λαχτάρα. Δεν μπορείτε να σταματήσετε να σκέφτεστε τη σοκολάτα;


Ρυθμίστε τον χρονοδιακόπτη του τηλεφώνου σας στα 30 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τον δείκτη, πατήστε το μέτωπό σας μέχρι να ηχήσει το ξυπνητήρι.

Μπορεί να ακούγεται λίγο περίεργο, αλλά η έρευνα έχει δείξει ότι μειώνει αποτελεσματικά την επιθυμία για φαγητό αποσπώντας την προσοχή του εγκεφάλου.

#8 Σφίξτε τους μύες σας για να πείτε «όχι ευχαριστώ» Η έρευνα δείχνει ότι όταν σφίγγετε τους μύες σας, είτε πρόκειται για τους μύες της γάμπας σας, είτε για τους δικέφαλους μυς σας, είτε απλά σφίγγετε μια γροθιά, υποσυνείδητα κινητοποιεί τη δύναμη της θέλησής σας – τέλειο αν θέλετε να αντισταθείτε στις λιγούρες για φαγητό ή να πείτε όχι σε δευτερόλεπτα.

#9 Επιλέξτε πρώτα υγιεινά τρόφιμα Οι επιστήμονες της τροφικής ψυχολογίας απέδειξαν ότι η πρώτη τροφή που βάζετε στο πιάτο σας επηρεάζει το τι θα πάρετε στη συνέχεια — οπότε αν είναι μια υγιεινή επιλογή, τα δύο τρίτα του πιάτου σας θα καταλήξουν τελικά καλυμμένα με υγιεινές τροφές.

#10 Κόψτε το φαγητό σας πριν φάτε. Όταν ένα γεύμα ή ακόμα και ένα κομμάτι κέικ σερβίρεται σε μικρότερες μερίδες, καταφέρνει να σας κάνει να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στη συνέχεια.

Οι ερευνητές πίσω από το εύρημα λένε ότι οφείλεται στο ότι μια μερίδα φαγητού κομμένη σε πολλά κομμάτια φαίνεται μεγαλύτερη, κάτι που ξεγελάει τον εγκέφαλό σας ώστε να πιστεύει ότι έχετε καταναλώσει περισσότερο από όσο τρώτε. Αγάπησε το σώμα σου στο εδώ και τώρα και αυτό θα στο ανταποδώσει.

Αυτή είναι μια υπόσχεση που μπορώ να σου την δώσω άφοβα.

Μία υπόσχεση που στηρίζεται στα επιτυχή αποτελέσματα όλων των πελατών μου, ανδρών και γυναικών που κατάφεραν να διαχειριστούν το σωματικό τους βάρος … για πάντα!

Σκοπός μου είναι να μοιραστώ μαζί σου όλες εκείνες τις τεχνικές και τα εργαλεία, που αποδεδειγμένα μπορούν να σε βοηθήσουν όχι μόνο να κατακτήσεις το ιδανικό βάρος αλλά και να το διατηρήσεις για πάντα.


Συνέχισε να διαβάζεις όσα μοιράζομαι μαζί σου και σου δίνω την υπόσχεση ότι θα αποκτήσεις μια αξιόπιστη εργαλειοθήκη για την διαχείριση του βάρους σου.


Έως την επόμενη συνάντησή μας, σου εύχομαι η κάθε μέρα να σε φέρνει και πιο κοντά στην επιτυχία των στόχων σου.


Και χαμογέλα σε κάθε ευκαιρία!


Όχι γιατί η ζωή είναι εύκολη, ή τέλεια, ή όπως ακριβώς θα την ήθελες, αλλά επειδή έχεις επιλέξει να είσαι ευτυχισμένη/ος και ευγνώμων για όλα τα καλά πράγματα που έχεις και όλα τα προβλήματα που ξέρεις ότι δεν έχεις.


Επέτρεψέ μου να σε ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά για την εμπιστοσύνη σου.


Νίκος Σαπουντζής, MBA MSc

End Results Certified Life & Business Coach

Speaker | Seminar & Workshop Leader | Συγγραφέας


ΥΓ.#1 Το πρόγραμμα "Άλλαξε το βάρος σου, Άλλαξε τη ζωή σου", θα σου προσφέρει όλα τα εργαλεία που χρειάζεσαι για να αρχίσεις να κάνεις αλλαγές στον τρόπο ζωής σου, ώστε να αισθανθείς πιο υγιής, να έχεις περισσότερη ενέργεια και να αρχίσεις να χαίρεσαι περισσότερο τη ζωή σου.


Για να λάβεις ενημέρωση όταν το πρόγραμμα θα είναι ανοιχτό για νέους συμμετέχοντες κάνε κλικ εδώ


ΥΓ.#2 Ενώ αν είσαι από τους ανθρώπους που επιθυμούν να είναι πιο επιτυχημένοι και ευτυχισμένοι μέσα στη σχέση τους, την ζωή και τα επαγγελματικά τους και θέλεις να σε βοηθήσω προσωπικά, τότε κάνε κλικ εδώ για να δεις όλες τις λεπτομέρειες για μια πιθανή συνεργασία μας.


Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page