top of page

Τι δεν ξέρουν οι αδύνατοι άνθρωποι για τις δίαιτες



Άλλαξε το βάρος σου | Άλλαξε την ζωή σου Πώς να χάστεις τα κιλά που θέλεις και να μείνεις για πάντα αδύνατη/αδύνατος. Για να λάβεις το πρόγραμμα κάνε κλικ εδώ!

Οι δίαιτες δεν έχουν αποτέλεσμα.

Τα επιστημονικά στοιχεία είναι ξεκάθαρα.

Η μείωση των θερμίδων για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, σπάνια οδηγεί σε μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους.

Υποψιάζομαι ότι οι περισσότεροι που κάνουν δίαιτα το έχουν συνειδητοποιήσει μέχρι τώρα.

Οι μόνοι άνθρωποι που φαίνεται να μην κατανοούν την αναποτελεσματικότητα της δίαιτας, είναι άνθρωποι που δεν έχουν κάνει ποτέ δίαιτα.


Είναι ιδιαίτερα δύσκολο για αυτούς να το πιστέψουν επειδή δεν ταιριάζει με τις δικές τους διατροφικές εμπειρίες.

Πάρτε την Κατερίνα, για παράδειγμα.


Τρώει λογικά πολλές φορές, με κάποιο πρόχειρο φαγητό εδώ κι εκεί, κάτι που δεν φαίνεται να επηρεάζει πραγματικά το βάρος της.


Δεν κάνει δίαιτα.


Είναι φυσικά αδύνατη και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πιστεύει αυτό που βλέπει με τα μάτια της και νιώθει στο σώμα της.


Ότι διατηρεί το σωματικό της βάρος λόγω των καλών διατροφικών συνηθειών.

Η Κατερίνα κάνει λάθος.


Μελετώ εδώ και πολύ καιρό το γιατί οι δίαιτες αποτυγχάνουν.


Συμπέρανα ότι οι αποτυχημένες προσπάθειες διαχείρισης του βάρους με δίαιτα, είναι ο κανόνας.


Μελέτησα επίσης το στίγμα που αντιμετωπίζουν τα υπέρβαρα άτομα και έγινα μάρτυρας του παιχνιδιού ευθυνών που συμβαίνει όταν όσοι κάνουν δίαιτα δεν μπορούν να διατηρήσουν το βάρος τους χαμηλά.


Από επιστημονική άποψη, γίνεται αντιληπτό ότι η δίαιτα δημιουργεί έναν άνισο αγώνα.


Αλλά πολλές "Κατερίνες" που έχω συναντήσει –στο δρόμο, στο ακροατήριο όταν κάνω ομιλίες, ακόμα και διατροφολόγοι– μπερδεύονται όταν υποστηρίζω ότι η δίαιτα δεν λειτουργεί.

Άνισος αγώνας

Η Κατερίνα πιστεύει ότι είναι αδύνατη λόγω του τρόπου με τον οποίο τρώει, αλλά στην πραγματικότητα, η γενετική παίζει τεράστιο ρόλο στο να την διατηρήσει αδύνατη.


Ωστόσο, η Κατερίνα παίρνει όλα τα εύσημα, επειδή ενώ οι άνθρωποι βλέπουν τον τρόπο που τρώει, δεν μπορούν να δουν τα γονίδιά της.

Πολλοί υπέρβαροι άνθρωποι δεν θα ήταν αδύνατοι όπως η Κατερίνα, ακόμα κι αν έτρωγαν τα ίδια τρόφιμα στις ίδιες ποσότητες.


Το σώμα τους μπορεί να λειτουργήσει με λιγότερες θερμίδες από αυτό της Κατερίνας, κάτι που ακούγεται καλό (και θα ήταν υπέροχο αν βρίσκεστε σε λιμό).

Ωστόσο, στην πραγματικότητα σημαίνει ότι αφού τρώνε τα ίδια τρόφιμα και χρησιμοποιούν αυτή την ενέργεια για να λειτουργήσουν τα συστήματα του σώματός τους, έχουν περισσότερες θερμίδες για να αποθηκεύσουν ως λίπος από ότι η Κατερίνα.


Έτσι, για να χάσουν βάρος, πρέπει να τρώνε λιγότερο φαγητό από την Κατερίνα.


Και μετά, αφού κάνουν δίαιτα για λίγο, ο μεταβολισμός τους αλλάζει έτσι ώστε να χρειάζεται να τρώνε ακόμη λιγότερο από αυτό για να συνεχίσουν να χάνουν βάρος.

Δεν είναι μόνο ο γενετικά δεδομένος μεταβολισμός της Κατερίνας που την κάνει να πιστεύει ότι η δίαιτα πρέπει να λειτουργεί.


Η Κατερίνα, ως ένας άνθρωπος που δεν κάνει δίαιτα, βρίσκει πολύ εύκολο να αγνοήσει αυτό το μπολ με τα πατατάκια στο γραφείο του συναδέλφου της.


Αλλά για όσους κάνουν δίαιτα, είναι σαν αυτά τα πατατάκια να πηδάνε πάνω κάτω λέγοντας «Φάε με!»

Η δίαιτα προκαλεί νευρολογικές αλλαγές που σας κάνουν πιο πιθανό να παρατηρήσετε το φαγητό από ό,τι πριν κάνετε δίαιτα, και μόλις το παρατηρήσετε, αυτές οι αλλαγές καθιστούν δύσκολο να σταματήσετε να το σκέφτεστε.


Η Κατερίνα μπορεί να ξεχάσει ότι υπάρχουν σοκολάτες, αλλά οι άνθρωποι που κάνουν δίαιτα δεν θα το κάνουν.

Άλλες νευρολογικές αλλαγές που προκαλούνται από τη δίαιτα κάνουν τα τρόφιμα όχι μόνο να έχουν καλύτερη γεύση, αλλά και να ενεργοποιούν με μεγαλύτερη ένταση την ορμόνη της ανταμοιβής, την ντοπαμίνη.


Αυτή είναι η ίδια ορμόνη που απελευθερώνεται όταν οι εθισμένοι χρησιμοποιούν το φάρμακο της επιλογής τους.

Και εξάλλου, η Κατερίνα έχει χορτάσει από το μεσημεριανό γεύμα.


Και εδώ, οι άνθρωποι που κάνουν δίαιτα αντιμετωπίζουν μια δύσκολη μάχη επειδή η δίαιτα άλλαξε και τις ορμόνες τους.


Τα επίπεδά της λεγόμενης ορμόνης κορεσμού λεπτίνης πέφτουν, πράγμα που σημαίνει ότι τώρα χρειάζεται ακόμη περισσότερη τροφή από πριν για να αισθάνονται χορτάτοι.


Ένιωθαν πεινασμένοι πριν την έναρξη της δίαιτας, αλλά τώρα αισθάνονται ακόμα πιο πεινασμένοι.

Οι άνθρωποι βλέπουν την Κατερίνα και εντυπωσιάζονται με τον μεγάλο αυτοέλεγχό της ή τη δύναμη της θέλησής της.


Αλλά πρέπει πραγματικά να θεωρείται αυτοέλεγχος το να αποφεύγεις να φας ένα φαγητό όταν δεν πεινάς;


Είναι αυτοέλεγχος όταν αποφεύγεις να φας ένα φαγητό επειδή δεν το προσέχεις;

Ο καθένας θα μπορούσε να αντισταθεί στο φαγητό υπό αυτές τις συνθήκες.


Και παρόλο που η Κατερίνα δεν χρειάζεται πραγματικά δύναμη θέλησης σε αυτήν την κατάσταση, αν τη χρειαζόταν, θα λειτουργούσε πολύ καλά επειδή δεν κάνει δίαιτα.


Πέρα από όλα τα άλλα, η δίαιτα διαταράσσει τη γνωστική λειτουργία, ειδικά την εκτελεστική λειτουργία, η οποία είναι η διαδικασία που βοηθά στον αυτοέλεγχο.


Έτσι όσοι κάνουν δίαιτα έχουν λιγότερη δύναμη θέλησης όταν χρειάζονται περισσότερη θέληση.


Και όσοι δεν κάνουν δίαιτα έχουν πλεόνασμα, παρόλο που δεν τη χρειάζονται.

Έτσι, η Κατερίνα λαμβάνει εσφαλμένα τα εύσημα για την επιτυχία σε μια δουλειά που δεν είναι μόνο εύκολη για εκείνη, αλλά και πολύ πιο εύκολη από τη δουλειά που αντιμετωπίζουν όσοι κάνουν δίαιτα.

Η σκληρή ειρωνεία είναι ότι αφού κάποιος κάνει δίαιτα για κάποιο χρονικό διάστημα, συμβαίνουν αλλαγές που δυσκολεύουν την επιτυχία της δίαιτας μακροπρόθεσμα.


Ναι, υπάρχει και μια μικρή μειοψηφία ατόμων που κάνουν δίαιτα και καταφέρνουν να διατηρήσουν το βάρος τους για αρκετά χρόνια.


Αλλά όχι χωρίς μια συνεχής και απαιτητική μάχη με τη φυσιολογία τους.

Αν είσαι Κατερίνα, αναλογίσου την υπερπροσπάθεια που έχουν καταβάλει όσοι κάνουν δίαιτα, και με πόση γενναιότητα περιόριζαν το φαγητό τους, ενώ εσύ ξεπάστρευες παρακμιακά επιδόρπια χωρίς επώδυνες συνέπειες.


Αναγνώρισε τις προσπάθειες των λιγότερο προνομιούχων γενετικά ανθρώπων και δήλωσε την ευγνωμοσύνη σου για το γεγονός ότι δεν χρειάζεται και εσύ να μπεις σε μια αντίστοιχη διαδικασία.


Εάν κάνεις δίαιτα, υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι δεν είσαι ένας αδύναμος άνθρωπος, αλλά ότι δίνεις έναν άνισο αγώνα που λίγοι κερδίζουν.

Άλλαξε την εστίασή σου στη βελτίωση της υγείας σου και αποφάσισε να επιλέξεις μια διαφορετική λύση για την επιτυχημένη διαχείριση του βάρους σου.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκε το Άλλαξε το βάρος σου | Άλλαξε την ζωή σου — για να σε βοηθήσει να επιτύχεις μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους με ένα συνδυασμό πρωτοποριακών μεθόδων, τεχνικών και εργαλείων, που στοχεύουν στο μυαλό (σκέψεις) και στην καρδιά (συναισθήματα) και ρυθμίζουν την πείνα, μειώνουν την ανάγκη κατανάλωσης αχρείαστων θερμίδων και επιφέρουν αλλαγή των αποδυναμωτικών συνηθειών με νέες, πολύ πιο βοηθητικές.

Το ολιστικό πρόγραμμα σε διδάσκει πώς να αλλάξεις τη σχέση σου με το φαγητό και την άσκηση και σου δίνει τα εργαλεία για να κάνεις μακροπρόθεσμες αλλαγές για διαρκή απώλεια βάρους.


Αυτό σημαίνει ότι μόλις χάσεις το επιπλέον βάρος, θα έχεις επίσης τη γνώση για το πώς να συνεχίσεις να κάνεις υγιεινές επιλογές στο μέλλον. Αγάπησε το σώμα σου στο εδώ και τώρα και αυτό θα στο ανταποδώσει.

Αυτή είναι μια υπόσχεση που μπορώ να σου την δώσω άφοβα.

Μία υπόσχεση που στηρίζεται στα επιτυχή αποτελέσματα όλων των πελατών μου, ανδρών και γυναικών που κατάφεραν να διαχειριστούν το σωματικό τους βάρος … για πάντα!

Σκοπός μου είναι να μοιραστώ μαζί σου όλες εκείνες τις τεχνικές και τα εργαλεία, που αποδεδειγμένα μπορούν να σε βοηθήσουν όχι μόνο να κατακτήσεις το ιδανικό βάρος αλλά και να το διατηρήσεις για πάντα.

Έως την επόμενη συνάντησή μας, σου εύχομαι η κάθε μέρα να σε φέρνει και πιο κοντά στην επιτυχία των στόχων σου.


Και χαμογέλα σε κάθε ευκαιρία!


Όχι γιατί η ζωή είναι εύκολη, ή τέλεια, ή όπως ακριβώς θα την ήθελες, αλλά επειδή έχεις επιλέξει να είσαι ευτυχισμένη/ος και ευγνώμων για όλα τα καλά πράγματα που έχεις και όλα τα προβλήματα που ξέρεις ότι δεν έχεις.


Επέτρεψέ μου να σε ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά για την εμπιστοσύνη σου.


Νίκος Σαπουντζής, MBA MSc

End Results Certified Life & Business Coach

Speaker | Seminar & Workshop Leader | Συγγραφέας


ΥΓ.#1 Το πρόγραμμα "Άλλαξε το βάρος σου, Άλλαξε τη ζωή σου", θα σου προσφέρει όλα τα εργαλεία που χρειάζεσαι για να αρχίσεις να κάνεις αλλαγές στον τρόπο ζωής σου, ώστε να αισθανθείς πιο υγιής, να έχεις περισσότερη ενέργεια και να αρχίσεις να χαίρεσαι περισσότερο τη ζωή σου.


Για να ξεκινήσεις τα συναρπαστικά βήματα αυτής της διαδρομής κάνε κλικ εδώ


ΥΓ.#2 Ενώ αν είσαι από τους ανθρώπους που επιθυμούν να είναι πιο επιτυχημένοι και ευτυχισμένοι μέσα στη σχέση τους, την ζωή και τα επαγγελματικά τους και θέλεις να σε βοηθήσω προσωπικά, τότε κάνε κλικ εδώ για να δεις όλες τις λεπτομέρειες για μια πιθανή συνεργασία μας.


Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page