top of page

Πως να τρως και να χάνεις κιλά



Μια εξαιρετική τεχνική που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να διαχειριστείς τις λιγούρες είναι να ενδώσεις στο αντικείμενο του πόθου σου.


Ή με άλλα λόγια να εντάξεις στις διατροφικές σου συνήθειες ένα “cheat meal” που θα λέγαμε και στο χωριό μου.


Εντάξει, τώρα πριν τρέξεις στην κουζίνα πιστεύοντας ότι σε παροτρύνω να καταναλώσεις όλες τις προμήθειες της εβδομάδας, πρέπει να βάλουμε κάποια πράγματα στη θέση τους.


Για αρχή, να απαντήσω στην ερώτηση του ενός εκατομμυρίου.

«Πως υιοθετώντας μια ατασθαλία στις διατροφικές μου συνήθειες θα βοηθήσω τον εαυτό μου, όχι μόνο να αντιμετωπίσει τις λιγούρες αλλά και να πετύχει καλύτερα αποτελέσματα στην προσπάθεια του να χάσει περιττό βάρος;»

Μία διατροφή χαμηλών θερμίδων, μειώνει αρκετά τον μεταβολικό σου ρυθμό, με αποτέλεσμα ο οργανισμός σου να δυσκολεύεται να χάσει βάρος μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.

Αυτό συμβαίνει, γιατί μειώνονται οι αποθήκες ενέργειας στο σώμα σου, και έτσι ενεργοποιείται μια προσαρμοστική διαδικασία με την οποία μειώνεται ακόμα περισσότερο ο μεταβολικός ρυθμός κατά την ανάπαυση.

Αυτή η μείωση σημαίνει ότι, παρά τις καλές σου προθέσεις, δεν θα χάσεις εύκολα το βάρος που επιθυμείς.


Και εδώ μπαίνει στην εξίσωση το cheat meal.


Δεδομένου ότι ο μεταβολισμός σου θα επιβραδύνεται κάθε φορά που καταναλώνεις λιγότερες θερμίδες, ένα καλά προγραμματισμένο cheat meal το οποίο αυξάνει τη συνολική σου πρόσληψη θερμίδων, θα στείλει ένα δυνατό σήμα στο σώμα σου, ότι δεν κάνει πλέον δίαιτα και ότι του επιτρέπεται να αρχίσει να καίει περισσότερες θερμίδες συνολικά.

Από την άποψη της λιγούρας, ένα cheat meal κάνει θαύματα γιατί πλέον τρόφιμα που επιθυμείς δεν είναι στη «ποτέ μην τρως» λίστα.

Αντίθετα, μεταφέρονται στη λίστα «τρώω αργότερα», μια αλλαγή που θα βοηθήσει πραγματικά τη συνολική νοοτροπία σου, όσον αφορά το θέμα «φαγητό».


Πλέον θα μπορείς να λες πιο εύκολα όχι σε κάποιες κατηγορίες τροφίμων γιατί θα είναι θέμα χρόνου πριν μπορέσεις να τις καταναλώσεις ξανά.


Τώρα, αν πρόκειται να ακολουθήσεις την συγκεκριμένη τεχνική, πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός με το πώς θα το κάνεις.


Τα συνηθέστερα λάθη του cheat meal είναι:


1. Κάνεις πιο πολλά cheat meals μέσα στην εβδομάδα

Ένα τέτοιο γεύμα συνεπάγεται μεγαλύτερες ποσότητες ζάχαρης και «κακού» λίπους.


Αν γίνεται συχνότερα, τότε δεν υπάρχει το θερμιδικό έλλειμμα που απαιτείται για την επίτευξη της απώλειας βάρους.


2. Τρως πολύ μεγάλες ποσότητες φαγητού σε κάθε cheat meal

Από τη στιγμή που ήδη μιλάμε για ένα πιο πλούσιο σε θερμίδες και λίπος γεύμα, δεν χρειάζεται η ποσότητα να υπερβαίνει την μερίδα.


3. Το cheat meal καταλήγει σε cheat day

Όταν ξεφεύγεις από το πρόγραμμα σου σε 2, 3 ή και όλα τα γεύματα της ημέρας, αυτό μπορεί εύκολα να γίνει το νέο φυσιολογικό στην καθημερινή σου διατροφή.


4. Τσιμπολογάς αντί να κάνεις cheat meal

Με αυτόν τον τρόπο πάλι καταλήγεις να έχεις μετατρέψει το cheat meal σε cheat day, άρα μιλάμε για πολύ περισσότερες κενές θερμίδες με λίπος και ζάχαρη από το προβλεπόμενες εκείνου του γεύματος.


Επίσης, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, η συμπεριφορά αυτή να μετατραπεί σε συνήθεια.


5. Ανυπομονείς για το επόμενο cheat meal

Ένα cheat meal περιστασιακά είναι ένα απαραίτητο διάλειμμα στο πρόγραμμα διατροφής σου.


Δεν χρειάζεται όμως, να πιέζεις τον εαυτό σου και να περιμένεις με αγωνία το επόμενο.


Δοκίμασε διαφορετικές και υγιεινές συνταγές, ώστε να έχεις περισσότερο ενθουσιασμό στο να τρέφεσαι σωστά καθημερινά.

Οι τρόποι με τους οποίος το cheat meal δεν θα καταστρέψει το πρόγραμμα διατροφής σου, είναι:

  • Κάνε μία φορά την εβδομάδα cheat meal και προσπάθησε να μην υπερβαίνει το 150% της ημερήσιας θερμιδικής σου πρόσληψης.

  • “Εξοικονόμησε” θερμίδες αν θες να φας παραπάνω. Κατανάλωσε περισσότερα λαχανικά μέσα στην ημέρα, ώστε να έχεις το περιθώριο στους υδατάνθρακες και το λίπος για εκείνο το γεύμα.

  • Μην κάνεις το cheat meal όταν πεινάς, θα φας πολύ γρήγορα και πολύ περισσότερο, ενώ δεν θα το απολαύσεις κάνοντας σε να νιώθεις μεγαλύτερες τύψεις.

  • Μπες κανονικά στο πρόγραμμα διατροφής σου μετά από το cheat meal.

Εάν χρησιμοποιηθούν με σύνεση, τα cheat meals μπορούν να σε φέρουν πιο κοντά στην επίτευξη του τελικού σου στόχου και με μεγαλύτερη ευκολία.


Δεν το λες και λίγο


Προσπάθησε να υιοθετήσεις με ορθολογικό τρόπο, την τεχνική του «cheat meal» στο πρόγραμμα διατροφής σου, και θα έχεις πετύχει ένα ισχυρό πλήγμα στον πόλεμο της λιγούρας.


Αυτή είναι μια υπόσχεση που μπορώ να σου την δώσω άφοβα.


Μία υπόσχεση που στηρίζεται στα επιτυχή αποτελέσματα όλων των πελατών μου, ανδρών και γυναικών που κατάφεραν να διαχειριστούν το σωματικό τους βάρος … για πάντα!


Σκοπός μου είναι να μοιραστώ μαζί σου όλες εκείνες τις τεχνικές και τα εργαλεία, που αποδεδειγμένα μπορούν να σε βοηθήσουν όχι μόνο να κατακτήσεις το ιδανικό βάρος αλλά και να το διατηρήσεις για πάντα.


Συνέχισε να διαβάζεις όσα μοιράζομαι μαζί σου και σου δίνω την υπόσχεση ότι θα αποκτήσεις μια αξιόπιστη εργαλειοθήκη για την διαχείριση του βάρους σου.


Έως την επόμενη συνάντησή μας, σου εύχομαι η κάθε μέρα να σε φέρνει και πιο κοντά στην επιτυχία των στόχων σου.


Και χαμογέλα σε κάθε ευκαιρία!


Όχι γιατί η ζωή είναι εύκολη, ή τέλεια, ή όπως ακριβώς θα την ήθελες, αλλά επειδή έχεις επιλέξει να είσαι ευτυχισμένη/ος και ευγνώμων για όλα τα καλά πράγματα που έχεις και όλα τα προβλήματα που ξέρεις ότι δεν έχεις.


Επέτρεψέ μου να σε ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά για την εμπιστοσύνη σου.


Νίκος Σαπουντζής, MBA MSc

End Results Certified Life & Business Coach

Speaker | Seminar & Workshop Leader | Συγγραφέας


ΥΓ.#1 Το πρόγραμμα "Άλλαξε το βάρος σου, Άλλαξε τη ζωή σου", θα σου προσφέρει όλα τα εργαλεία που χρειάζεσαι για να αρχίσεις να κάνεις αλλαγές στον τρόπο ζωής σου, ώστε να αισθανθείς πιο υγιής, να έχεις περισσότερη ενέργεια και να αρχίσεις να χαίρεσαι περισσότερο τη ζωή σου.


Για να λάβεις ενημέρωση όταν το πρόγραμμα θα είναι ανοιχτό για νέους συμμετέχοντες κάνε κλικ εδώ


ΥΓ.#2 Ενώ αν είσαι από τους ανθρώπους που επιθυμούν να είναι πιο επιτυχημένοι και ευτυχισμένοι μέσα στη σχέση τους, την ζωή και τα επαγγελματικά τους και θέλεις να σε βοηθήσω προσωπικά, τότε κάνε κλικ εδώ για να δεις όλες τις λεπτομέρειες για μια πιθανή συνεργασία μας.


Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page