top of page

Η μία Στρατηγική για λιγότερα κιλά



Το να υιοθετήσεις ένα πρόγραμμα διατροφής και φυσικής δραστηριότητας, είναι ένα τεράστιο βήμα προς τον υγιεινό τρόπο ζωής που έχεις επιλέξει για τον εαυτό σου.

Το σίγουρο είναι ότι οι πρώτες εβδομάδες και μήνες της εφαρμογής του σχεδίου σου, είναι γεμάτοι προκλήσεις.

Το πιο ισχυρό εργαλείο για να ανακαλύψεις ποια είναι εκείνα τα ερεθίσματα που βάζουν σε κίνδυνο την εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος, είναι η αυτοπαρακολούθηση.

Για παράδειγμα, ίσως είχες μία άβολη μέρα και έφαγες πολύ περισσότερο στο δείπνο από ό,τι είχες προγραμματίσει.


Ίσως παρέλειψες το πρωινό ή ακύρωσες την προγραμματισμένη συνάντηση με τον φίλο σου για την καθημερινή σας βόλτα. Αυτά τα γεγονότα είναι το σύνθημά για να αρχίσεις να ψάχνεις για το έναυσμα που εκτροχίασε τις προσπάθειές σου.

Μόλις συνειδητοποιήσεις ότι είσαι εκτός τροχιάς, μπορείς να ακολουθήσεις τα έξη βήματα για αυτοέλεγχο, που περιγράφω παρακάτω.

ΒΗΜΑ 1: ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Για αρχή πρέπει να έχεις προαποφασίσει ποια θα είναι η ιδανική εξέλιξη της ημέρας σου, τόσο σε επίπεδο πρόσληψης τροφής όσο και σε φυσική δραστηριότητα. Μόνο αν γνωρίζεις τον στόχο σου μπορείς και να τον αξιολογήσεις.

Αν διαπιστώσεις ότι οι αποκλίσεις από τον στόχο είναι πολλές, καλό είναι να επιλέξεις να διορθώσεις μια - δυο ατασθαλίες.

Ξεκίνησε εστιάζοντας σε κάτι που είναι πολύ κοντά στον στόχο σου.


Έτσι, εάν όλα τα γεύματα και τα σνακ δεν ταίριαζαν με αυτό που σχεδίασες, τότε μπορείς να ξεκινήσεις με το γεύμα που πλησίασε πιο κοντά στον στόχο σου ή που πιστεύεις ότι θα ήταν το πιο εύκολο να διορθωθεί.


Αυτό το γεύμα είναι τώρα το «πρόβλημά σου» και ο στόχος σου καθώς θα ολοκληρώνεις τα υπόλοιπα βήματα.

ΒΗΜΑ 2: Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Το επόμενο που πρέπει να αποτυπώσεις στο μυαλό σου ή στο χαρτί, είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο εμφανίστηκε το "πρόβλημα."


Προσπάθησε να εντοπίσεις μόνο τις περιστάσεις και τα γεγονότα και όχι τα συναισθήματά που μπορεί να ένιωθες τη δεδομένη στιγμή (αυτά θα ακολουθήσουν στο 3ο βήμα).


ΒΗΜΑ 3: ΤΙ ΕΝΙΩΘA

Το επόμενο βήμα είναι να προσδιορίσεις τα συναισθήματα που αισθάνθηκες μέχρι και τη στιγμή που εμφανίστηκε το «πρόβλημα».


Μπορεί να έχεις νιώσει περισσότερα από ένα συναισθήματα εκείνη τη στιγμή.


Σημείωσε τα όλα και βαθμολόγησε την ένταση τους από 0 (καθόλου έντονη) έως 100 (εξαιρετικά έντονη).

ΒΗΜΑ 4: ΤΙ ΣΚΕΦΤΟMOYN

Το επόμενο βήμα είναι να καταγράψεις αυτό που σκεφτόσουν.

Προσπάθησε να συμπληρώσεις την ακόλουθη πρόταση: «Ένιωθα [συμπλήρωσε το συναίσθημα που ήταν πιο έντονο] γιατί [συμπλήρωσε τον πιθανό λόγο που ένιωσες αυτό το συναίσθημα].


ΒΗΜΑ 5: ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΟΥ

Το επόμενο βήμα είναι να προσδιορίσεις τι επέλεξες να κάνεις ως απάντηση στην κατάσταση, στα συναισθήματά και στις σκέψεις σου.

ΒΗΜΑ 6: ΤΙ ΕΜΑΘΑ

Κάνε δύο ερωτήσεις στον εαυτό σου

1. Ποια είναι η σημαντικότερη αιτία που με οδήγησε στο να αθετήσω την δέσμευση μου όσον αφορά την εφαρμογή του προγράμματος μου;


Αυτή η ερώτηση σε βοηθά να αξιολογήσεις και να επανεξετάσεις τις διάφορες περιστασιακές, συναισθηματικές και διαπροσωπικές πληροφορίες που έχεις συλλέξει στα προηγούμενα βήματα.

2. Είναι πιθανό να συμβεί ξανά αυτή η κατάσταση;


Αυτή η ερώτηση σε βοηθά να αποφασίσεις αν αξίζει τον κόπο να σκεφτείς εκ των προτέρων τρόπους για να αντιμετωπίσεις τη συγκεκριμένη προβληματική κατάσταση.


Αν νομίζεις ότι θα συμβεί ξανά, αξίζει να καταλήξεις σε μια λύση.

Η αυτοπαρακολούθηση μπορεί να φαίνεται απλή και εύκολη, αλλά στην πράξη χρειάζεται προσπάθεια και δέσμευση.

Όμως θα σε βοηθήσει να εντοπίσεις τα ερεθίσματα που θέτουν σε κίνδυνο την εφαρμογή του σχεδίου σου για αλλαγή του σωματικού σου βάρους.


Αγάπησε το σώμα σου στο εδώ και τώρα και αυτό θα στο ανταποδώσει.

Αυτή είναι μια υπόσχεση που μπορώ να σου την δώσω άφοβα.

Μία υπόσχεση που στηρίζεται στα επιτυχή αποτελέσματα όλων των πελατών μου, ανδρών και γυναικών που κατάφεραν να διαχειριστούν το σωματικό τους βάρος … για πάντα!


Σκοπός μου είναι να μοιραστώ μαζί σου όλες εκείνες τις τεχνικές και τα εργαλεία, που αποδεδειγμένα μπορούν να σε βοηθήσουν όχι μόνο να κατακτήσεις το ιδανικό βάρος αλλά και να το διατηρήσεις για πάντα.

Συνέχισε να διαβάζεις όσα μοιράζομαι μαζί σου και σου δίνω την υπόσχεση ότι θα αποκτήσεις μια αξιόπιστη εργαλειοθήκη για την διαχείριση του βάρους σου.


Έως την επόμενη συνάντησή μας, σου εύχομαι η κάθε μέρα να σε φέρνει και πιο κοντά στην επιτυχία των στόχων σου.


Και χαμογέλα σε κάθε ευκαιρία!


Όχι γιατί η ζωή είναι εύκολη, ή τέλεια, ή όπως ακριβώς θα την ήθελες, αλλά επειδή έχεις επιλέξει να είσαι ευτυχισμένη/ος και ευγνώμων για όλα τα καλά πράγματα που έχεις και όλα τα προβλήματα που ξέρεις ότι δεν έχεις.


Επέτρεψέ μου να σε ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά για την εμπιστοσύνη σου.


Νίκος Σαπουντζής, MBA MSc

End Results Certified Life & Business Coach

Speaker | Seminar & Workshop Leader | Συγγραφέας


ΥΓ.#1 Το πρόγραμμα "Άλλαξε το βάρος σου, Άλλαξε τη ζωή σου", θα σου προσφέρει όλα τα εργαλεία που χρειάζεσαι για να αρχίσεις να κάνεις αλλαγές στον τρόπο ζωής σου, ώστε να αισθανθείς πιο υγιής, να έχεις περισσότερη ενέργεια και να αρχίσεις να χαίρεσαι περισσότερο τη ζωή σου.


Για να λάβεις ενημέρωση όταν το πρόγραμμα θα είναι ανοιχτό για νέους συμμετέχοντες κάνε κλικ εδώ


ΥΓ.#2 Ενώ αν είσαι από τους ανθρώπους που επιθυμούν να είναι πιο επιτυχημένοι και ευτυχισμένοι μέσα στη σχέση τους, την ζωή και τα επαγγελματικά τους και θέλεις να σε βοηθήσω προσωπικά, τότε κάνε κλικ εδώ για να δεις όλες τις λεπτομέρειες για μια πιθανή συνεργασία μας.


Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page