top of page

Τελικά, γιατί δεν χάνω κιλά;



Ίσως έχετε αναρωτηθεί γιατί παλεύετε με το βάρος σας όταν οι άλλοι γύρω σας φαίνεται να μην έχουν καμία δυσκολία να διατηρήσουν τη λεπτή τους σιλουέτα, ακόμα και όταν ο τρόπος ζωής τους είναι λιγότερο από τέλειος.

Μπορείτε επίσης να έχετε αναρωτηθεί γιατί είναι τόσο δύσκολο να κάνετε το σώμα σας να συνεργαστεί. Ακόμα κι αν έχετε χάσει με επιτυχία βάρος, μπορεί να ήταν δύσκολο να διατηρηθεί αυτή η απώλεια βάρους.

Οι περισσότεροι άνθρωποι στη δυτική κουλτούρα υποθέτουν ότι το σωματικό βάρος είναι μια παράμετρος που ελέγχεται πλήρως από την δύναμη της θέλησης τους.

Εάν δεν είστε ικανοποιημένοι με το βάρος σας, μας λένε, απλά πρέπει να βρείτε μια καλή δίαιτα απώλειας βάρους και να την τηρήσετε.

Μόλις χάσεις το βάρος που ήθελες να χάσεις, χρειάζεται απλώς να υιοθετήσεις έναν υγιεινό συνδυασμό διατροφής και δραστηριότητας και θα διατηρήσεις αυτό το επιθυμητό βάρος, σωστά;


Στην πραγματικότητα, αυτό έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ πιο δύσκολο να επιτευχθεί, από ό,τι θα περίμενε κανείς.

Η προσπάθεια κατανόησης του ελέγχου βάρους ήταν εδώ και πολύ καιρό ένας σημαντικός ερευνητικός τομέας.


Μια συγκεκριμένη περιοχή ενδιαφέροντος υπήρξε η προσπάθεια να κατανοηθεί εάν το βάρος ενός ατόμου οφείλεται σε γενετικές επιρροές ή το περιβάλλον.

Για να το λύσουν αυτό, οι επιστήμονες έψαξαν σε πανομοιότυπα δίδυμα (δίδυμα που μοιράζονται την ίδια γενετική δομή) που υιοθετήθηκαν από διαφορετικές οικογένειες και μεγάλωσαν σε διαφορετικά περιβάλλοντα.


Τα περισσότερα από τα δίδυμα είχαν λιγότερο από πέντε κιλά διαφορά, το ένα από το βάρος του άλλου.


Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι περίπου το 70% της αιτίας για το βάρος των ανθρώπων οφείλεται στην γενετική τους κληρονομιά.

Η γενετική μας σύνθεση καθορίζει όχι μόνο το βασικό μέγεθος που πρέπει να είμαστε, ή το «φυσιολογικό μας βάρος», αλλά και πώς το βάρος μας επηρεάζεται από τον τρόπο ζωής που κάνουμε.


Όλοι γνωρίζουμε ανθρώπους που φαίνονται να παίρνουν βάρος κοιτάζοντας απλώς το φαγητό και άλλοι που φαίνεται να μπορούν να τρώνε τεράστιες ποσότητες με σχετικά μικρή επίδραση στο βάρος τους.

Όλοι θα «κερδίζαμε» επιπλέον κιλά αν ήμασταν υπερβολικοί με την κατανάλωση φαγητού, αλλά τα γονίδια μας καθορίζουν πόσο γρήγορα και πόσο βάρος θα έχουμε «κερδίσει».


Μερικοί άνθρωποι, επομένως, διατρέχουν σαφώς μεγαλύτερο κίνδυνο αύξησης βάρους από άλλους.


Ένας «ανθυγιεινός» τρόπος ζωής θα οδηγήσει γρήγορα σε αύξηση βάρους, σε άτομα με υψηλότερο γενετικό κίνδυνο για παχυσαρκία και θα οδηγήσει σε πιο αργή αύξηση βάρους σε άτομα με χαμηλότερο γενετικό κίνδυνο.


Και με το περιβάλλον, τι γίνεται;

Το περιβάλλον και ο τρόπος ζωής που ενθαρρύνει, είναι εξαιρετικά σημαντικός για τον καθορισμό του αν οι άνθρωποι γίνονται υπέρβαροι.


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ανεπτυγμένος κόσμος έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον που συχνά περιγράφεται ως «τοξικό».


Έχουμε αναπτύξει τρόφιμα πιο γλυκά, πιο αλμυρά και πλουσιότερα σε θερμίδες από ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία.


Αυτά τα τρόφιμα είναι τόσο «βολικά» που πρέπει να καταβάλουμε λίγη ή καθόλου σωματική προσπάθεια για την απόκτηση και την προετοιμασία τους.


Ζούμε επίσης σε ένα περιβάλλον όπου λίγη σωματική προσπάθεια απαιτείται για να ολοκληρώσουμε τα καθήκοντα της καθημερινής ζωής.


Η δραστηριότητα δεν είναι πλέον ενσωματωμένη στον τρόπο ζωής μας.

Αν και αυτό μπορεί να είναι ευχάριστο ή «βολικό», το σώμα μας δεν φτιάχτηκε για τόσο μικρό όγκο δραστηριότητας.


Μπορεί να διατρέχετε γενετικό κίνδυνο να είστε υπέρβαρο άτομο, αλλά ο τρόπος ζωής επιτρέπει ή όχι να εκφράσετε αυτόν τον κίνδυνο.


«Λοιπόν, μπορώ να χάσω κιλά και να διατηρήσω το νέο μου σωματικό βάρος;»

Σαφώς, αν ελπίζετε για απώλεια βάρους, η βιολογία του σώματός σας - συγκεκριμένα, η ικανότητα του σώματός σας να αντιστέκεται και να ανακάμπτει από την απώλεια βάρους - είναι μια δύναμη που πρέπει να υπολογίσετε.

Για να είστε επιτυχείς στη διαχείριση του βάρους σας, θα χρειαστείτε ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει τη βιολογία του σώματός σας αλλά και την επιτυχή διαχείριση των συνθηκών του περιβάλλοντος μες στο οποίο ζείτε καθημερνά.


Αγάπησε το σώμα σου στο εδώ και τώρα και αυτό θα στο ανταποδώσει.

Αυτή είναι μια υπόσχεση που μπορώ να σου την δώσω άφοβα.

Μία υπόσχεση που στηρίζεται στα επιτυχή αποτελέσματα όλων των πελατών μου, ανδρών και γυναικών που κατάφεραν να διαχειριστούν το σωματικό τους βάρος … για πάντα!

Σκοπός μου είναι να μοιραστώ μαζί σου όλες εκείνες τις τεχνικές και τα εργαλεία, που αποδεδειγμένα μπορούν να σε βοηθήσουν όχι μόνο να κατακτήσεις το ιδανικό βάρος αλλά και να το διατηρήσεις για πάντα.


Συνέχισε να διαβάζεις όσα μοιράζομαι μαζί σου και σου δίνω την υπόσχεση ότι θα αποκτήσεις μια αξιόπιστη εργαλειοθήκη για την διαχείριση του βάρους σου.


Έως την επόμενη συνάντησή μας, σου εύχομαι η κάθε μέρα να σε φέρνει και πιο κοντά στην επιτυχία των στόχων σου.


Και χαμογέλα σε κάθε ευκαιρία!


Όχι γιατί η ζωή είναι εύκολη, ή τέλεια, ή όπως ακριβώς θα την ήθελες, αλλά επειδή έχεις επιλέξει να είσαι ευτυχισμένη/ος και ευγνώμων για όλα τα καλά πράγματα που έχεις και όλα τα προβλήματα που ξέρεις ότι δεν έχεις.


Επέτρεψέ μου να σε ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά για την εμπιστοσύνη σου.


Νίκος Σαπουντζής, MBA MSc

End Results Certified Life & Business Coach

Speaker | Seminar & Workshop Leader | Συγγραφέας


ΥΓ.#1 Το πρόγραμμα "Άλλαξε το βάρος σου, Άλλαξε τη ζωή σου", θα σου προσφέρει όλα τα εργαλεία που χρειάζεσαι για να αρχίσεις να κάνεις αλλαγές στον τρόπο ζωής σου, ώστε να αισθανθείς πιο υγιής, να έχεις περισσότερη ενέργεια και να αρχίσεις να χαίρεσαι περισσότερο τη ζωή σου.


Για να λάβεις ενημέρωση όταν το πρόγραμμα θα είναι ανοιχτό για νέους συμμετέχοντες κάνε κλικ εδώ


ΥΓ.#2 Ενώ αν είσαι από τους ανθρώπους που επιθυμούν να είναι πιο επιτυχημένοι και ευτυχισμένοι μέσα στη σχέση τους, την ζωή και τα επαγγελματικά τους και θέλεις να σε βοηθήσω προσωπικά, τότε κάνε κλικ εδώ για να δεις όλες τις λεπτομέρειες για μια πιθανή συνεργασία μας.


Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page