top of page

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την εικόνα του σώματός σου



Η «εικόνα του σώματος» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ως όρος το 1955 από τον Αυστραλό ψυχαναλυτή Paul Silver και αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε, αισθανόμαστε και σκεφτόμαστε το μέγεθος, το σχήμα και την ελκυστικότητα του σώματός μας.


Η εικόνα του σώματος είναι η ατομική αντίληψη για οποιαδήποτε πλευρά της σωματικής μας εμφάνισης πχ. σχήμα, μέγεθος, βάρος, τύπος μαλλιών, τύπος δέρματος.


Δηλαδή, είναι η εικόνα του ίδιου μας του σώματος που σχηματίζεται με το νου. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο που πρέπει να κατανοήσουμε.


Στην ουσία δεν είναι η αντικειμενική εικόνα, η αντικειμενική διάσταση του σώματός μας, αλλά είναι η εικόνα που έχουμε φτιάξει εμείς μέσα από τα φίλτρα μας, μέσα από το μυαλό μας για το πως μοιάζει και πως φαίνεται το σώμα μας.

Γιατί η εικόνα του σώματος είναι τόσο σημαντική;


Γιατί πολύ απλά η κακή εικόνα σώματος αυξάνει τον κίνδυνο για ακραίες συμπεριφορές όσον αφορά στον έλεγχο του βάρους.


Για να το κάνω λίγο πιο ξεκάθαρο θα σου παραθέσω κάποια δεδομένα που θα σκιαγραφήσουν το πρόβλημα με την κακή εικόνα του σώματος που μπορεί να έχουμε στο μυαλό μας.

  • Οι διατροφικές διαταραχές όπως είναι η βουλιμία και η νευρική ανορεξία έχουν αυξηθεί κατά 400% από το 1970. Πραγματικά μια πολύ εντυπωσιακή αύξηση.

  • Επίσης, η καθόλου ευκαταφρόνητη βιομηχανία αδυνατίσματος των τριάντα τριών δισεκατομμυρίων δεν υπήρχε πριν 20 χρόνια.

  • Επιπλέον, τα τελευταία 20 χρόνια έχει αυξηθεί κατά 60% η αναπαράσταση της γυναίκας ως σεξουαλικό διακοσμητικό αντικείμενο.

  • Ακόμη, σε μια μελέτη το 74% των φοιτητριών και το 46% των φοιτητών με φυσιολογικό βάρος δήλωσαν ότι σκέφτονται το βάρος τους και την εμφάνισή τους όλη την ώρα.

  • Και τέλος, το μέσο βάρος ενός μοντέλου είναι 23% χαμηλότερο από της μέσης γυναίκας πριν 20 χρόνια.


Αυτά είναι κάποια δεδομένα τα οποία υποδεικνύουν το πως μπορούμε να σχηματίσουμε μια πολύ κακή εικόνα για το σώμα μας, η οποία μπορεί με τη σειρά της να μας οδηγήσει στο να υιοθετήσουμε συμπεριφορές που δε θα μας υποστηρίζουν και δε θα μας οδηγήσουν στην κατάκτηση του στόχου μας.


Ας δούμε κάποιες δυσλειτουργικές πεποιθήσεις που εκδηλώνουν συνήθως τα άτομα τα οποία έχουν κακή εικόνα για το σώμα τους.


«Η επιτυχία εξαρτάται από το να είναι κανείς λεπτός».

Μία πεποίθηση, η οποία πραγματικά μέσα στην αφαίρεση της μας οδηγεί σε πάρα πολύ παραπλανητικές υποθέσεις και ακόμα χειρότερα σε πάρα πολύ περίεργες συμπεριφορές.


Αλίμονο αν το βάρος μας ήταν το κριτήριο για το αν θα είμαστε επιτυχημένοι ή όχι στη ζωή μας.


«Μόνο λεπτά άτομα έχουν επιτυχημένες σχέσεις».

Μία γενίκευση, η οποία είναι ένα σφάλμα της σκέψης. Υπάρχουν πάρα πολλά άτομα τα οποία δεν εμπίπτουν στις αποδεκτές διαστάσεις της κοινωνίας μας και συνεχίζουν να έχουν πάρα πολύ επιτυχημένες ερωτικές, προσωπικές, φιλικές ή οικογενειακές σχέσεις.


«Θα έχω αυτοπεποίθηση μόνο αν είμαι λεπτή».

Σίγουρα ένα δυνατό, όμορφο, υγιές σώμα μας δίνει μεγάλες ποσότητες αυτοπεποίθησης. Εδώ το πρόβλημα είναι η λέξη «μόνο».


Στην ουσία έχουμε ποντάρει όλες μας τις προσδοκίες για να αυξήσουμε την αυτοπεποίθησή μας στο επίπεδο του σωματικού μας βάρους.


«Για να είμαι ελκυστική πρέπει να είμαι λεπτή».

Ακόμη μία δυσλειτουργική πεποίθηση, η οποία μέσα στην αφαίρεση της δεν παίρνει υπόψη της ότι η ελκυστικότητα, ο ερωτισμός είναι κάτι που δεν έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με τη σωματική μας εικόνα, με το βάρος μας ή με το σχήμα του σώματός μας.


Είναι πολύ-παραγοντικό μοντέλο. Δηλαδή, υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες, οι οποίοι συνεργάζονται για να είμαστε ελκυστικοί και να εισπράττουμε την αποδοχή από τους άλλους.


«Κανείς δε θα με σέβεται αν δεν είμαι λεπτός».

Για ακόμη μια φορά έχουμε εξαρτήσει τον σεβασμό που επιθυμούμε να εισπράττουμε από τους άλλους από το σωματικό μας βάρος.


Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν άτομα, τα οποία έχουν εκπληκτικά σώματα και δεν εισπράττουν κανένα σεβασμό από τους άλλους, γιατί δεν είναι αποδεκτές οι απόψεις τους, οι ιδέες τους, οι πράξεις τους και οι συμπεριφορές τους.


Αντίθετα, υπάρχουν άτομα τα οποία χωρίς να εμπίπτουν σε ένα ιδανικό σωματικό βάρος, σε ένα ιδανικό σχήμα σώματος εισπράττουν απεριόριστο σεβασμό, επειδή το μυαλό τους, η καρδιά τους, η ψυχή τους είναι τόσο φωτεινή που αυτό αναγνωρίζεται εύκολα από όλους τους άλλους.


«Για να είμαι δημοφιλής πρέπει να είμαι λεπτός-ή».

Μια πεποίθηση, η οποία χτίζεται σιγά σιγά όπως θα δούμε μέσα στην οικογένεια, στο σχολείο, στην παρέα, από τους φίλους και φυσικά από τα Μ.Μ.Ε, τα οποία κάνουν πάρα πολύ καλή δουλειά για να μας πουλήσουν αυτήν την πεποίθηση.


Εννοείται ότι η δημοφιλία είναι μια κοινωνική διάσταση, η οποία μπορεί να κατακτηθεί με πάρα πολλούς τρόπους όχι μόνο με το σωματικό μας βάρος.


Τέλος, «δεν μπορώ να συνεχίσω τη ζωή μου μέχρι να είμαι λεπτή».

Εδώ τα άτομα τα οποία έχουν αυτήν τη λειτουργική πεποίθηση στην ουσία βάζουν μια τελεία στο μονοπάτι της ζωής.


Που σημαίνει ότι έχουν αποσυρθεί από ερωτικές σχέσεις, από φιλικές σχέσεις, από την προσπάθεια να εξελιχθούν επαγγελματικά και περιμένουν να δώσουν συνέχεια στη ζωή τους μόνο στην περίπτωση που θα καταφέρουν να πετύχουν το πολυπόθητο νούμερο στη ζυγαριά.


Πρόκειται για μία πεποίθηση, η οποία μας κλέβει χρόνο, ευκαιρίες, συναισθήματα.

Άρα, στην τελική μας κλέβει την ίδια μας τη ζωή.


Το αβίαστο συμπέρασμα που βγάζουμε από όλα τα παραπάνω είναι ότι πρέπει να σταματήσουμε να θυμώνουμε με το σώμα μας και να το ταλαιπωρούμε με παντός είδους αποδυναμωτικές συμπεριφορές.

Ναι, του αξίζει σεβασμός, του αξίζει αποδοχή.


Το σώμα μας δεν είναι τίποτα παραπάνω από γονίδια και το άθροισμα των συνηθειών που έχουμε επιλέξει, που έχουμε υιοθετήσει.


Αν θέλουμε να εκφράσουμε έμπρακτα αυτήν την αποδοχή και τον σεβασμό, δεν πρέπει να το βασανίζουμε.


Αντίθετα θα πρέπει να επιλέξουμε συνήθειες που θα μας βοηθάνε σ’ αυτό το μονοπάτι.


Θα πρέπει να υιοθετήσουμε συνήθειες που θα του προσφέρουν υγεία, δύναμη, ενέργεια και αυτό θα είναι η μεγαλύτερη απόδειξη του σεβασμού και της αποδοχής που τρέφουμε για το ίδιο μας το σώμα.


Αγάπησε το σώμα σου στο εδώ και τώρα και αυτό θα στο ανταποδώσει. Αυτή είναι μια υπόσχεση που μπορώ να σου την δώσω άφοβα.

Μία υπόσχεση που στηρίζεται στα επιτυχή αποτελέσματα όλων των πελατών μου, ανδρών και γυναικών που κατάφεραν να διαχειριστούν το σωματικό τους βάρος … για πάντα!


Σκοπός μου είναι να μοιραστώ μαζί σου όλες εκείνες τις τεχνικές και τα εργαλεία, που αποδεδειγμένα μπορούν να σε βοηθήσουν όχι μόνο να κατακτήσεις το ιδανικό βάρος αλλά και να το διατηρήσεις για πάντα.


Συνέχισε να διαβάζεις όσα μοιράζομαι μαζί σου και σου δίνω την υπόσχεση ότι θα αποκτήσεις μια αξιόπιστη εργαλειοθήκη για την διαχείριση του βάρους σου.


Έως την επόμενη συνάντησή μας, σου εύχομαι η κάθε μέρα να σε φέρνει και πιο κοντά στην επιτυχία των στόχων σου.


Και χαμογέλα σε κάθε ευκαιρία!


Όχι γιατί η ζωή είναι εύκολη, ή τέλεια, ή όπως ακριβώς θα την ήθελες, αλλά επειδή έχεις επιλέξει να είσαι ευτυχισμένη/ος και ευγνώμων για όλα τα καλά πράγματα που έχεις και όλα τα προβλήματα που ξέρεις ότι δεν έχεις.


Επέτρεψέ μου να σε ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά για την εμπιστοσύνη σου.


Νίκος Σαπουντζής, MBA MSc

End Results Certified Life & Business Coach

Speaker | Seminar & Workshop Leader | Συγγραφέας


ΥΓ.#1 Το πρόγραμμα "Άλλαξε το βάρος σου, Άλλαξε τη ζωή σου", θα σου προσφέρει όλα τα εργαλεία που χρειάζεσαι για να αρχίσεις να κάνεις αλλαγές στον τρόπο ζωής σου, ώστε να αισθανθείς πιο υγιής, να έχεις περισσότερη ενέργεια και να αρχίσεις να χαίρεσαι περισσότερο τη ζωή σου.


Για να λάβεις ενημέρωση όταν το πρόγραμμα θα είναι ανοιχτό για νέους συμμετέχοντες κάνε κλικ εδώ


ΥΓ.#2 Ενώ αν είσαι από τους ανθρώπους που επιθυμούν να είναι πιο επιτυχημένοι και ευτυχισμένοι μέσα στη σχέση τους, την ζωή και τα επαγγελματικά τους και θέλεις να σε βοηθήσω προσωπικά, τότε κάνε κλικ εδώ για να δεις όλες τις λεπτομέρειες για μια πιθανή συνεργασία μας.


Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page