top of page

Διαχείριση βάρους: Από που πρέπει να ξεκινήσεις.Πιστός στην υπόσχεση που σου έδωσα την προηγούμενη εβδομάδα, στο σημερινό email θα μας απασχολήσει ο δεύτερος λόγος που θέτει εμπόδια στην επιτυχή διαχείριση του σωματικού μας βάρους.


Λόγος #2 - Σύστημα αρνητικών πεποιθήσεων

Φυσικά, χρειάζεσαι κάτι περισσότερο από το να έχεις πρόσβαση στις σωστές πληροφορίες για να πετύχεις μείωση του σωματικού σου βάρους.


Για να χάσεις βάρος με επιτυχία, πρέπει να αντικαταστήσεις το αποδυναμωτικό σύστημα πεποιθήσεων, με ένα άλλο δυναμωτικό.


Ο Stephen Covey, συγγραφέας του The 7 Habits of Highly Effective People λέει, «Οι νέες συνήθειες διαμορφώνονται όταν η σωστή στάση, οι σωστές δεξιότητες και οι σωστές γνώσεις αλληλοκαλύπτονται».


Με άλλα λόγια, πρέπει να ξέρεις τι να κάνεις, πώς να το κάνεις, και πρέπει να θέλεις να το κάνεις για να αλλάξεις μακροπρόθεσμα τα αποτελέσματα της όποιας προσπάθειας σου.

Προγράμματα απώλειας βάρους που βασίζονται μόνο σε συμπεριφορές όπως η μέτρηση θερμίδων και η σωματική άσκηση, σπάνια οδηγούν σε μόνιμη απώλεια βάρους, εάν δεν αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα τα συστήματα πεποιθήσεων και τα πρότυπα σκέψης που κρύβονται πίσω από τις συνήθειές μας.


Η αλλαγή ξεκινά με μια αλλαγή στις σκέψεις και τις πεποιθήσεις σας. Ως ενήλικας, κρατάς πολλές πεποιθήσεις που είναι αποδυναμωτικές και που εμποδίζουν την ανάπτυξή σου.


Όσον αφορά την επίτευξη ενός αποδεκτού σωματικού βάρους το σύστημα των αποδυναμωτικών πεποιθήσεων μπορεί να περιλαμβάνει το "δεν έχω χρόνο" ή «αυτό είναι πολύ δύσκολο», «μισώ την άσκηση», «απλώς δεν είμαι πειθαρχημένος», «η υγιεινή διατροφή είναι βαρετή» ή «είναι γραφτό μου να γίνω χοντρός».


Αυτές οι δικαιολογίες, δεν είναι συνήθως τίποτα άλλο πέρα από συστήματα πεποιθήσεων και μοτίβα σκέψης που σαμποτάρουν τις -κατά τα άλλα- καλές μας προθέσεις.


Επομένως, εάν δεν μπορέσεις επιτυχώς, να προσδιορίσεις τα νοητικά μοτίβα που συνέβαλαν αρχικά στην αύξηση του βάρους σου δεν θα μπορέσεις να προσκαλέσεις στην ζωή σου μία αλλαγή με διάρκεια, ανεξάρτητα από το πόσο καλά ενημερωμένος είσαι γύρω από τις τελευταίες επιστημονικές κατακτήσεις στον χώρο της διαχείρισης του σωματικού βάρους.


Εδώ είναι ένα παράδειγμα.


Πριν από ένα χρόνο περίπου, με επισκέφτηκε μία νεαρή κυρία –για χάρη ευκολίας ας την ονομάσουμε Μαρία- με σκοπό να συγκεντρώσει πληροφορίες για το πρόγραμμα που έχω για την απώλεια βάρους.


Αφού με ενημέρωσε με κάθε λεπτομέρεια για όλες τις προηγούμενες αποτυχημένες της προσπάθειες με ρώτησε,


«Πιστεύεις ότι μπορώ να το κάνω αυτό; Είναι δυνατόν να φαίνομαι πιο αδύνατη σε τρεις μήνες;».


Απάντησα αμέσως,


«Νομίζω ότι μπορείς να κατακτήσεις πολλές κορυφές, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να κάνεις μία άλλη ερώτηση στον εαυτό σου. Έχεις ό,τι χρειάζεσαι για να πετύχεις τον στόχο σου;»


Δεν απάντησε προφορικά, η γλώσσα του σώματός της όμως «φώναζε» τον φόβο της ότι δεν ήταν ικανή να μειώσει το βάρος της.


Εκείνη την ίδια στιγμή, γνώριζα ότι η αρνητική της στάση και η έλλειψη πίστης στον εαυτό της θα την νικούσε πριν καν ξεκινήσει το ταξίδι της.


Δεν μπορώ να τονίσω αρκετά πόσο σημαντικές είναι οι σκέψεις σας για την ολοκλήρωση των στόχων σας για την επιτυχημένη διαχείριση βάρους.


Ο έλεγχος των σκέψεών σας είναι πιο πολύ πιο σημαντικός από μια σωστή διατροφή και ένα πρόγραμμα γυμναστικής, για τον πολύ απλό λόγο ότι αν η κατάσταση του μυαλού σας και τα συστήματα πεποιθήσεων σας δεν είναι 110% υποστηρικτικά, θα σαμποτάρετε τελικά και τις νέες διατροφικές συνήθειες και την δέσμευση σας στο πρόγραμμα γυμναστικής.

Ξανά και ξανά, συναντώ ανθρώπους, που πιστεύουν ότι η απώλεια βάρους είναι δύσκολη, ότι δεν μπορούν να βρουν χρόνο ή ότι έχουν αργό μεταβολισμό ή «ζόρικα» γονίδια.


Η λίστα με τις δικαιολογίες είναι ατελείωτη.


Η ουσία είναι η εξής: ό,τι πιστεύεις ότι είναι αληθινό στο μυαλό σου θα εκδηλωθεί αναπόφευκτα στην πραγματικότητά σου.


Επομένως, εάν η πραγματικότητά σου δεν είναι μια αντανάκλαση τού ποιος θέλεις να είσαι και πώς θέλεις να φαίνεσαι, τότε πρέπει πρώτα να ξεκινήσεις με την εξέταση των σκέψεων και των πεποιθήσεών σου.


Ο Mark Victor Hanson, συν-συγγραφέας του Chicken Soup for the Soul το λέει καλύτερα: «Η πεποίθηση σου καθορίζει τη δράση σου και η δράση σου καθορίζει τα αποτελέσματά σου, αλλά πρώτα πρέπει να πιστέψεις.»


Σκοπός μου είναι να μοιραστώ μαζί σου όλες εκείνες τις τεχνικές και τα εργαλεία, που αποδεδειγμένα μπορούν να σε βοηθήσουν όχι μόνο να κατακτήσεις το ιδανικό βάρος αλλά και να το διατηρήσεις για πάντα.


Συνέχισε να διαβάζεις όσα μοιράζομαι μαζί σου και σου δίνω την υπόσχεση ότι θα αποκτήσεις μια αξιόπιστη εργαλειοθήκη για την διαχείριση του βάρους σου.


Έως την επόμενη συνάντησή μας, σου εύχομαι η κάθε μέρα να σε φέρνει και πιο κοντά στην επιτυχία των στόχων σου.


Και χαμογέλα σε κάθε ευκαιρία!


Όχι γιατί η ζωή είναι εύκολη, ή τέλεια, ή όπως ακριβώς θα την ήθελες, αλλά επειδή έχεις επιλέξει να είσαι ευτυχισμένη/ος και ευγνώμων για όλα τα καλά πράγματα που έχεις και όλα τα προβλήματα που ξέρεις ότι δεν έχεις.


Επέτρεψέ μου να σε ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά για την εμπιστοσύνη σου.


Νίκος Σαπουντζής, MBA MSc

End Results Certified Life & Business Coach

Speaker | Seminar & Workshop Leader | Συγγραφέας


ΥΓ.#1 Το πρόγραμμα "Άλλαξε το βάρος σου, Άλλαξε τη ζωή σου", θα σου προσφέρει όλα τα εργαλεία που χρειάζεσαι για να αρχίσεις να κάνεις αλλαγές στον τρόπο ζωής σου, ώστε να αισθανθείς πιο υγιής, να έχεις περισσότερη ενέργεια και να αρχίσεις να χαίρεσαι περισσότερο τη ζωή σου.


Για να λάβεις ενημέρωση όταν το πρόγραμμα θα είναι ανοιχτό για νέους συμμετέχοντες κάνε κλικ εδώ


ΥΓ.#2 Ενώ αν είσαι από τους ανθρώπους που επιθυμούν να είναι πιο επιτυχημένοι και ευτυχισμένοι μέσα στη σχέση τους, την ζωή και τα επαγγελματικά τους και θέλεις να σε βοηθήσω προσωπικά, τότε κάνε κλικ εδώ για να δεις όλες τις λεπτομέρειες για μια πιθανή συνεργασία μας.


Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page