top of page

3 Στρατηγικές γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας για απώλεια βάρουςΆλλαξε το βάρος σου | Άλλαξε την ζωή σου Πώς να χάσεις τα κιλά που θέλεις και να μείνεις για πάντα αδύνατη/αδύνατος. Για να λάβεις το πρόγραμμα κάνε κλικ εδώ!

Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (Cognitive Behavioral Therapy - CBT) είναι από τις πιο διαδεδομένες και γνωστές ψυχοθεραπείες τα τελευταία χρόνια.


Αναπτύχθηκε από τον Aaron T. Beck στις αρχές του 1960 ως ένα δομημένο μοντέλο ψυχοθεραπείας για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.


Ωστόσο με το πέρασμα των ετών το αρχικό αυτό μοντέλο εμπλουτίστηκε, με σκοπό να μπορεί να είναι αποτελεσματικό σε ένα εύρος προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος στην καθημερινότητά του.

Η CBT, όσον αφορά την επίτευξη ενός επιθυμητού σωματικού βάρους, αντιμετωπίζει το συμπεριφορικό μέρος της διαχείρισης αυτού.


Εάν γνωρίζεις ήδη τι να κάνεις για να διαχειριστείς το βάρος σου, αλλά χρειάζεσαι βοήθεια για να το αναλάβεις δράση, η CBT μπορεί να σε βοηθήσει.

Η CBT σου προσφέρει τη δυνατότητα να ερμηνεύσεις την κατάσταση διαφορετικά.

Αντί να σκέφτεσαι ένα λουκούλλειο γεύμα που θα απολαύσουν οι άλλοι και όχι εσύ, η CBT σε εκπαιδεύει να αναγνωρίζεις μια ευκαιρία για αυτοσεβασμό και ένα βήμα προς τον επιθυμητό στόχο.

3 Στρατηγικές για τη χρήση γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας για απώλεια βάρους

Γνωστικοί παράγοντες ορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις διατροφικές συνήθειες που οδηγούν σε υπερβολικό βάρος.


Η CBT αντιστρέφει αυτό το φαινόμενο δημιουργώντας νέα μοτίβα σκέψης που κάνουν ακριβώς το αντίθετο.


1# Ο καθορισμός του στόχου Η CBT ξεκινά με τον καθορισμό στόχων. Για την απώλεια βάρους, η CBT έχει τρεις κύριους στόχους:

 1. Να κατακτήσεις το εύρος βάρους που επιθυμείς

 2. Να υιοθετήσεις έναν τρόπο ζωής που σε βοηθά να διατηρήσεις αυτό το βάρος

 3. Να αναπτύξεις σταθερότητα στη νοοτροπία ελέγχου του βάρους σας

Ο Coach μπορεί να σε βοηθήσει να επιλέξεις μετρήσιμους, συγκεκριμένους και ρεαλιστικούς στόχους.


Για παράδειγμα, ο στόχος να κατακτήσεις το εύρος βάρους που επιθυμείς θα μπορούσε να περιλαμβάνει μικρότερους, συνοπτικούς στόχους, όπως:

 • Να πίνεις νερό αντί για αναψυκτικά και χυμούς στο μεσημεριανό γεύμα.

 • Να τρως φρούτα αντί για κέικ, μπουγάτσες και τυρόπιτες για πρωινό.

 • Να παρκάρεις το αυτοκίνητό σου πιο μακριά από το γραφείο για να κινηθείς περισσότερο


2# Αυτοπαρακολούθηση Κατά την εφαρμογή στρατηγικών από την εργαλειοθήκη της CBT, ο Coach θα σε ενθαρρύνει να παρατηρήσεις τη δική σου συμπεριφορά για να εντοπίσεις πιθανούς παράγοντες οπισθοδρόμησης.


Αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • εύκολη πρόσβαση σε τροφές με πολλές θερμίδες

 • κατανάλωση τροφής λόγω βαρεμάρας

 • κατανάλωση τροφής λόγω άγχους

 • τσιμπολόγημα καθώς ετοιμάζεις το φαγητό

 • διατροφικές συνήθειες όπως το σνακ ενώ παρακολουθείς τηλεόραση

Αυτά τα ερεθίσματα οδηγούν σε συμπεριφορές που υπονομεύουν τον στόχο σου για ανάπτυξη μιας νοοτροπίας ελέγχου του βάρους.

Μόλις εντοπίσεις εναν αποδυναμωτικο παραγοντα, μπορεις να λάβεις άμεσα μέτρα για να τον αλλάξεις, όπως:

 • να αφαιρέσεις τα τρόφιμα με πολλές θερμίδες από το ντουλάπι σου

 • να επιλέξεις να ασχοληθείς με ένα χόμπι ή μια δραστηριότητα

 • να εξασκηθείς σε τεχνικές μείωσης του στρες

 • να μασάς τσίχλα κατά την προετοιμασία του φαγητού

 • να δοκιμάσεις μια «χωρίς σνακ» θέαση τηλεόρασης

Ο στόχος σου είναι να εντοπίσεις πιθανές ολισθήσεις στο αρχικό τους στάδιο, ώστε να μην επιτρέψεις να αναιρέσουν την πρόοδο που έχεις ήδη κάνει.

Η αυτοπαρακολούθηση μπορεί επίσης να εφαρμόζεται και για τις επιτυχίες της κάθε ημέρας.


Για παράδειγμα, κατέγραψε τι τρως και χρησιμοποίησε ένα highlighter για να υπογραμμίσεις τα τρόφιμα που στόχευες να συμπεριλάβεις περισσότερο στην καθημερινότητά σου.


Η ίδια αρχή μπορεί να ισχύει για την παρακολούθηση της άσκησης.

Ένα από τα οφέλη της καταγραφής του τι τρως και του πότε ασκείσαι, είναι ότι ο Coach μπορεί να σου προσφέρει πολύτιμη ανατροφοδότηση.


Μπορεί επίσης να ελέγξει τα αρχεία καταγραφής σου και να αναζητήσετε από κοινού τρόπους βελτίωσης καθώς και λόγους για να χαίρεσαι ακόμη περισσότερο την διαδικασία κατάκτησης του επιθυμητού βάρους.

3# Διατήρηση απώλειας βάρους με την βοήθεια της CBT Η ανάπτυξη γνωστικών αλλαγών που ενδυναμώνουν καλύτερες επιλογές μέσω της CBT μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της απώλειας βάρους με την πάροδο του χρόνου.

Τα άτομα που χρησιμοποιούν CBT μπορούν να μάθουν μια νοοτροπία που είναι προσανατολισμένη στον έλεγχο του βάρους.


Η CBT σε βοηθά να αναπτύξεις τις δεξιότητες για τον εντοπισμό των οπισθοδρομήσεων και την άμεση αντιμετώπιση τους, ώστε να μην επιστρέψεις σε προηγούμενα μοτίβα σκέψης και συμπεριφορές που οδήγησαν στη συσσώρευση βάρους.

Η απώλεια βάρους μπορεί να πάρει χρόνο και η διατήρηση της απώλειας βάρους είναι μέρος του ταξιδιού.


Η CBT μπορεί να σε βοηθήσει να εντοπίσεις πιθανούς παράγοντες πρόκλησης αποτυχιών και να τις αντιμετωπίσεις κατάλληλα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκε το Άλλαξε το βάρος σου | Άλλαξε την ζωή σου — για να σε βοηθήσει να επιτύχεις μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους με ένα συνδυασμό πρωτοποριακών μεθόδων, τεχνικών και εργαλείων, που στοχεύουν στο μυαλό (σκέψεις) και στην καρδιά (συναισθήματα) και ρυθμίζουν την πείνα, μειώνουν την ανάγκη κατανάλωσης αχρείαστων θερμίδων και επιφέρουν αλλαγή των αποδυναμωτικών συνηθειών με νέες, πολύ πιο βοηθητικές.

Το ολιστικό πρόγραμμα σε διδάσκει πώς να αλλάξεις τη σχέση σου με το φαγητό και την άσκηση και σου δίνει τα εργαλεία για να κάνεις μακροπρόθεσμες αλλαγές για διαρκή απώλεια βάρους.


Αυτό σημαίνει ότι μόλις χάσεις το επιπλέον βάρος, θα έχεις επίσης τη γνώση για το πώς να συνεχίσεις να κάνεις υγιεινές επιλογές στο μέλλον.

Αγάπησε το σώμα σου στο εδώ και τώρα και αυτό θα στο ανταποδώσει.

Αυτή είναι μια υπόσχεση που μπορώ να σου την δώσω άφοβα.

Μία υπόσχεση που στηρίζεται στα επιτυχή αποτελέσματα όλων των πελατών μου, ανδρών και γυναικών που κατάφεραν να διαχειριστούν το σωματικό τους βάρος … για πάντα!

Σκοπός μου είναι να μοιραστώ μαζί σου όλες εκείνες τις τεχνικές και τα εργαλεία, που αποδεδειγμένα μπορούν να σε βοηθήσουν όχι μόνο να κατακτήσεις το ιδανικό βάρος αλλά και να το διατηρήσεις για πάντα.


Συνέχισε να διαβάζεις όσα μοιράζομαι μαζί σου και σου δίνω την υπόσχεση ότι θα αποκτήσεις μια αξιόπιστη εργαλειοθήκη για την διαχείριση του βάρους σου.


Έως την επόμενη συνάντησή μας, σου εύχομαι η κάθε μέρα να σε φέρνει και πιο κοντά στην επιτυχία των στόχων σου.


Και χαμογέλα σε κάθε ευκαιρία!


Όχι γιατί η ζωή είναι εύκολη, ή τέλεια, ή όπως ακριβώς θα την ήθελες, αλλά επειδή έχεις επιλέξει να είσαι ευτυχισμένη/ος και ευγνώμων για όλα τα καλά πράγματα που έχεις και όλα τα προβλήματα που ξέρεις ότι δεν έχεις.


Επέτρεψέ μου να σε ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά για την εμπιστοσύνη σου.


Νίκος Σαπουντζής, MBA MSc

End Results Certified Life & Business Coach

Speaker | Seminar & Workshop Leader | Συγγραφέας


ΥΓ.#1 Το πρόγραμμα "Άλλαξε το βάρος σου, Άλλαξε τη ζωή σου", θα σου προσφέρει όλα τα εργαλεία που χρειάζεσαι για να αρχίσεις να κάνεις αλλαγές στον τρόπο ζωής σου, ώστε να αισθανθείς πιο υγιής, να έχεις περισσότερη ενέργεια και να αρχίσεις να χαίρεσαι περισσότερο τη ζωή σου.


Για να ξεκινήσεις τα συναρπαστικά βήματα αυτής της διαδρομής κάνε κλικ εδώ


ΥΓ.#2 Ενώ αν είσαι από τους ανθρώπους που επιθυμούν να είναι πιο επιτυχημένοι και ευτυχισμένοι μέσα στη σχέση τους, την ζωή και τα επαγγελματικά τους και θέλεις να σε βοηθήσω προσωπικά, τότε κάνε κλικ εδώ για να δεις όλες τις λεπτομέρειες για μια πιθανή συνεργασία μας.


Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page