top of page

Ο μύθος της συγχώρεσης.


Κάθε βιβλίο αυτοβοήθειας της γενιάς μας, σεμινάριο και εργαστήριο, συζητάει το θέμα της συγχώρεσης.

Η συγχώρεση έχει γίνει η "καραμέλα" της νέας χιλιετίας, όμως ακόμη δεν έχουν ειπωθεί αρκετά για χάρη της.

Και δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μια διαστρεβλωμένη και ανακριβή ιδέα για το τι πραγματικά είναι η συγχώρεση.

Πριν εφαρμόσουμε την συγχώρεση στην καθημερινή μας ζωή, πρέπει να κατανοήσουμε τι είναι η συγχώρεση.

Υπάρχουν πολλοί μύθοι που αφορούν την συγχώρεση που πρέπει να συζητηθούν και να απαλειφθούν πριν ενσωματώσει κάποιος την πραγματική συγχώρεση στην ζωή του.

Μύθος #1: Για να συγχωρέσει πραγματικά κάποιος πρέπει να ξεχάσει.

Εκτός και αν έχει υποστεί ένα σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι ή το θύμα ήταν σε μικρή ηλικία, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να θυμάσαι ένα συγκεκριμένο τραύμα ή γεγονός.

Είναι σχεδόν αδύνατον να ξεχάσεις ένα συμβάν που σου ράγισε την καρδιά, αν για παράδειγμα σε απάτησε ο σύζυγος σου ή μια περίπτωση που ένας γονιός ήταν βίαιος.

Η εμπειρία καταγράφεται για πάντα στο υποσυνείδητο σου.

Το γεγονός αυτό δεν προσδιορίζει το ποίος/ποια είσαι, όμως αποτελεί μια εμπειρία στο ταξίδι σου.

Μπορείς να θυμάσαι μια δυσάρεστη κατάσταση ή το πρόσωπο και παρόλα αυτά να συγχωρείς.

Πιθανώς να μην ξεχάσεις ποτέ αυτή την εμπειρία, αλλά μπορείς να την αφήσεις πίσω καθώς προχωράς στην ζωή σου.

Αλλά η ανάμνηση της εμπειρίας είναι ακόμα εκεί.

Αν η ανάμνηση του δυσάρεστου προσώπου ή της δυσάρεστης εμπειρίας σου προκαλεί αναστάτωση, λύπη ή θυμό, τότε υπάρχει ακόμα ένα "φορτίο" στο ενεργειακό σου πεδίο και δεν έχεις συγχωρέσει ακόμα αυτό το άτομο, την κατάσταση ή την εμπειρία.

Όταν μπορείς να θυμάσαι την δυσάρεστη εμπειρία ή το άτομο χωρίς να σου προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα, τότε το συναισθηματικό φορτίο έχει φύγει.

Τότε είσαι σε μια κατάσταση συγχώρεσης.

Μύθος #2: Όταν συγχωρείς ένα άτομο, πρέπει να του έχεις εμπιστοσύνη!

Αυτό είναι μια από τις μεγαλύτερες παρανοήσεις της συγχώρεσης.

Αν η εμπιστοσύνη χαθεί, χρειάζεται πολύ χρόνο για να ξαναφτιαχτεί και κερδηθεί.

Η εμπιστοσύνη δεν μπορεί να χτιστεί με την βία.Η εμπιστοσύνη πρέπει να κατακτηθεί.

Αν η εμπιστοσύνη σπάσει επανειλημμένα, τότε το πιο έξυπνο πράγμα που έχεις να κάνεις είναι να μην εμπιστευτείς ξανά το συγκεκριμένο άτομο.

Και πάλι όμως, μπορείς να συγχωρέσεις κάποιον. Αλλά η εμπιστοσύνη είναι κάτι τελείως διαφορετικό.

Μύθος #3: Πρέπει να σέβεσαι το άτομο(α) που συγχώρεσες.

Και πάλι, ο σεβασμός και η συγχώρεση είναι δύο ξεχωριστές οντότητες.

Ο σεβασμός, όπως και η εμπιστοσύνη κερδίζεται, δεν μπορεί να επιβληθεί σε κάποιον με την βία ή να απαιτηθεί από κάποιον.

Αν κάποιος δεν αξίζει το σεβασμό σου, τότε δεν αξίζει τον σεβασμό σου, ακόμα και αν είναι μέλος της οικογένειας σου.

Μύθος #4: Όταν συγχωρείς κάποιον πρέπει να τον αποδεχτείς ολοκληρωτικά και απόλυτα.

Όταν συγχωρείς κάποιον ή κάτι, η συγχώρεση είναι για σένα.Εσύ επιλέγεις να πάρεις πίσω την δύναμη σου, έτσι ώστε αυτό το άτομο ή η κατάσταση να μην μπορεί να ελέγξει την ζωή σου πια.

Εδώ είναι σημαντικά τα σωστά και ξεκάθαρα όρια.

Αν ένας φίλος ή ο αγαπημένος σου σε προδώσει ή σε πληγώσει και τον συγχωρέσεις, μπορείς να τον αποδεχτείς για αυτό που είναι (μέχρι έναν βαθμό).

Αλλά, αν δεν αξίζει την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό σου και γνωρίζεις ότι δεν έχει αξιοπρέπεια, προχώρησε στην ζωή σου και αναζήτησε άτομα που θα σε αγαπούν και θα υποστηρίζουν άνευ όρων.

Μπορείς να αποδεχτείς τους ανθρώπους για αυτό που είναι ακόμα και αν δεν έχουν σεβασμό, τιμή, εμπιστοσύνη και αξιοπρέπεια.

Αλλά, εξαρτάται από σένα να μην αφήσεις ένα τέτοιο άτομο να μπει στην ζωή σου.

Αυτό μπορεί να είναι πολύ δύσκολο με τα άτομα της οικογένειας σου.

Μπορούμε ακόμα να τα αγαπάμε. Αλλά, αν δεν έχουν τιμή, αξιοπρέπεια και συνεχίζουν να σε χαλάνε, προχώρησε.

Η ζωή είναι πολύ σύντομη.Όταν έχεις θυμό, μίσος ή όταν έχεις πληγωθεί, αυτό το συγκεκριμένο πρόσωπο ή η κατάσταση έχει τον έλεγχο της ζωής σου.

Αν κρατήσεις τον θυμό, το μίσος και την πικρία προς κάποιον είναι σαν πίνεις δηλητήριο και να περιμένεις το άλλο άτομο να πεθάνει.

Αν αυτή την περίοδο βιώνεις καταστάσεις και προβλήματα που ζητούν λύσεις, απαντήσεις και απαιτούν καθοδήγηση, είμαι στην διάθεσή σου και θα χαρώ να σε βοηθήσω προσωπικά.

Η διαδικασία του Personal Coaching/Υπηρεσία Προσωπικής Συμβουλευτικής & Καθοδήγησης, μπορεί να καλύψει τα κενά σου και να σου προσφέρει ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό που έχεις ανάγκη ΤΩΡΑ.

Οδηγώντας σε, σε ό,τι είναι σημαντικό για σένα και δίνοντάς σου λύσεις, απαντήσεις, αλλά και την απαραίτητη καθοδήγηση για να πας από την σημερινή σου κατάσταση, στην εμπειρία που θέλεις να ζήσεις.

Κι επίτρεψέ μου να σε ευχαριστήσω προκαταβολικά για την εμπιστοσύνη σου.

Μέχρι την επόμενη συνάντησή μας λοιπόν, να περάσεις πολύ όμορφα την κάθε ημέρα της εβδομάδας σου!

Νίκος Σαπουντζής, MBA MSc

Life/Relationship & Executive Coach - NLP Trainer

ΥΓ. Αν έχεις φίλους, γνωστούς, συγγενείς ή συναδέλφους/συνεργάτες που ξέρεις ότι κάτι τέτοιο θα τους ενδιέφερε και θα τους ενέπνεε, τότε προώθησέ τους αυτό το post τώρα.

Επαγγελματικό Βιογραφικό Του Νίκου Σαπουντζή

Ο Νίκος είναι Life/Relationship - Executive Coach και εργάζεται επί σειρά ετών με ζευγάρια, οικογένειες και νέους ανθρώπους. Έχει εκπαιδεύσει χιλιάδες άτομα στα σεμινάριά του γύρω από τις αποτελεσματικές δεξιότητες ζωής και σήμερα είναι από τους πλέον επιφανείς Life/Relationship-Executive Coaches. Αξιοποίησε την εκπαίδευση του στις συμπεριφορικές επιστήμες για να βοηθήσει τους ανθρώπους που τον έχουν εμπιστευτεί στο σχεδιασμό αποτελεσματικών στρατηγικών ζωής, τόσο στον επαγγελματικό όσο και στον προσωπικό τομέα. Είναι πιστοποιημένος NLP Trainer, από το American Union of NLP και Certified Basic Ericksonian Hypnotist πιστοποιημένος από το American Alliance of Hypnotists.

Το 2010 απέκτησε το Life Skills Coaching Advanced Diploma, από το Stonebridge College, UK και το Level 4 Life Skills Coaching Advanced Award, από το National Qualification Framework, UK. Επίσης το 2007 απέκτησε το Coaching Masteries Certification I, από το The International Association of Coaching, USA. Κατέχει ένα Master in Science, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κι ένα Master in Business Administration (MBA), από το Kingston University - London U.K, ενώ το πρώτο του πτυχίο είναι από την Σχολή Νομικών και Οικονομικών Επιστημών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι συγγραφέας, μαραθωνοδρόμος και οικοδεσπότης του Love School.

Κι αν έχεις φίλους, γνωστούς, συγγενείς ή συναδέλφους/συνεργάτες που ξέρεις ότι κάτι τέτοιο θα τους ενδιέφερε και θα τους ενέπνεε, τότε προώθησέ τους αυτό το post τώρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Carpe diem

Έλεγχος

コメント


bottom of page