top of page

Το Δικαίωμα Να Διεκδικείς. Πώς Να Διεκδικείς Αυτό Που Θέλεις.


Σήμερα το θέμα μας αφορά την ανάπτυξη εκείνης της ικανότητας που θα μας επιτρέψει να διεκδικούμε την εκπλήρωση των αναγκών μας.

Η αδυναμία να διεκδικούμε και να υπερασπιζόμαστε τις επιθυμίες και τις ανάγκες μας έχει ορισμένες πολύ σοβαρές συνέπειες.

Συνεπάγεται το να μην μπορούμε να ανταποκριθούμε στα προβλήματά μας και στις απαιτήσεις της καθημερινότητας και να νιώθουμε ανεπάρκεια και μειονεκτικότητα, θυμό ή την αίσθηση ότι είμαστε αβοήθητοι, αγνοημένοι, παραγκωνισμένοι και αδικημένοι, δημιουργώντας έτσι έναν φαύλο κύκλο απ’ τον οποίο δύσκολα μπορούμε να ξεφύγουμε.

Η αρνητική εικόνα για τον εαυτό μας, τις εμπειρίες και τις δυνατότητές μας, μας οδηγεί σε παθητικότητα και σε εδραίωση της αδυναμίας διεκδίκησης.

Τι είναι η διεκδικητική συμπεριφορά:

  • Η ικανότητα να υποστηρίζουμε τον εαυτό μας και να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας και τις απόψεις μας όταν το επιθυμούμε.

  • Να θέτουμε τις ανάγκες μας στο ίδιο επίπεδο με τις ανάγκες των άλλων ανθρώπων.

  • Να θέτουμε προτεραιότητες με βάση τις δικές μας ανάγκες και κριτήρια.

  • Να ζητάμε αυτό που θέλουμε, σεβόμενοι παράλληλα τα συναισθήματα και τις ανάγκες των άλλων.

  • Να επιλέγουμε να μην είμαστε διεκδικητικοί κάποιες φορές όταν το θεωρούμε προτιμότερο.

Τι σας προσφέρει η διεκδικητικότητα;

  • Αναπτύσσει τις επικοινωνιακές σας ικανότητες

  • Αυξάνει την αυτοπεποίθησή σας

  • Αυξάνει την αυτοεκτίμησή σας

  • Σας βοηθά να κερδίσετε τον σεβασμό των άλλων

  • Βελτιώνει τις ικανότητές σας να παίρνετε αποφάσεις

Τι μας κάνει μη διεκδικητικούς:

Ο φόβος των συνεπειών: μήπως φανώ εγωιστής, μήπως αυτό δεν αρέσει στους άλλους, μήπως με κρίνουν αρνητικά ή με απορρίψουν, μήπως θυμώσουν...

Και μπορεί πράγματι κάποιες φορές να αποφεύγουμε τις αρνητικές συνέπειες που φοβόμαστε (τις αντιδράσεις ή την απόρριψη από τους άλλους), αλλά πάντως… δεν κερδίζουμε και την εκτίμησή τους, ούτε δημιουργούμε και την καλύτερη εικόνα για μας!

Αν εμείς οι ίδιοι συμπεριφερόμαστε σαν να μην υπολογίζουμε τον εαυτό μας, τότε και οι άλλοι θα μας αντιμετωπίζουν ανάλογα…

Αντίθετα, πολλές φορές μας σέβονται και μας εκτιμούν περισσότερο όταν λέμε αυτά που πιστεύουμε, όταν το ”ναι” είναι ”ναι” και το ”όχι” είναι ”όχι”, και επομένως μπορούν να ξέρουν ”πού βρίσκονται” απέναντί μας.

Το άγχος ότι δεν θα τα βγάλουμε πέρα: θα κοκκινίσω, θα τρέμει η φωνή μου, θα θυμώσω και δεν θα μπορέσω να συγκρατηθώ…

Οι ενοχές όταν κατά βάθος δεν πιστεύουμε ότι έχουμε το δικαίωμα να... (ή όταν οι άλλοι μας κάνουν να το πιστεύουμε) – οι αντιλήψεις μας για τα δικαιώματα τα δικά μας και των άλλων.

Επιπλέον, μπορεί να αποφεύγουμε τις ενοχές επειδή δεν ενοχλήσαμε ή δεν στεναχωρήσαμε τους άλλους, αλλά… εξασφαλίζουμε ενοχές και θυμό προς τον εαυτό μας που… για άλλη μια φορά δεν τον υπερασπιστήκαμε!

Ακόμη, μπορεί και να θυμώνουμε απέναντι στους άλλους που… θα ’πρεπε να καταλαβαίνουν τι θέλουμε, χωρίς να τους το πούμε!

Η έλλειψη των κατάλληλων δεξιοτήτων για να το κάνουμε με τον κατάλληλο τρόπο (καλά νέα: τις ικανότητες αυτές δεν τις έχουμε… εκ γενετής, μαθαίνονται και καλλιεργούνται).

Οι επιλογές μας δεν είναι μόνο δύο, είτε να ”καταπίνουμε” τα συναισθήματά μας είτε να ”κατατροπώνουμε” τον αντίπαλο: υπάρχει και η μέση οδός που λέγεται ”διεκδικητική συμπεριφορά”.

Ενισχύοντας τη διεκδικητικότητά σας

Ο διεκδικητικός τρόπος επικοινωνίας επιτυγχάνεται μέσω της αυτοπεποίθησης και της αυτογνωσίας.

Η αυτοπεποίθηση είναι η εμπιστοσύνη που έχουμε στον εαυτό μας και στις ικανότητες που κατέχουμε.

Η αυτογνωσία αναπτύσσεται μέσω της αυτο-παρατήρησης και αναφέρεται στη διαδικασία διερεύνησης των προσωπικών δυνατοτήτων, ορίων και αδυναμιών.

Η διεκδικητικότητα είναι μία φυσική διαδικασία για όσους έχουν αυτοπεποίθηση και αυτογνωσία. Πώς μπορεί, όμως, κάποιος να βελτιώσει τη διεκδικητικότητά του;

Πριν υπερασπίσετε τα προσωπικά σας δικαιώματα, πρέπει να ξέρετε ποια είναι αυτά. Τα πιο βασικά, όσον αφορά στις διαπροσωπικές σχέσεις, είναι:

ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ:

  • Να λέτε «όχι» χωρίς ενοχές.

  • Να λέτε «δεν ξέρω», «δεν καταλαβαίνω», «δεν με ενδιαφέρει» χωρίς ενοχές.

  • Να αλλάζετε γνώμη και στάση.

  • Να κάνετε λάθη για τα οποία θα αναλαμβάνετε την ευθύνη.

  • Να έχετε δική σας γνώμη και άποψη, όπως και συναισθήματα και να τα εκφράζετε όποτε χρειάζεται.

  • Να επιλέγετε ποιον και πότε θα βοηθήσετε.

  • Να έχετε ιδιωτικές στιγμές.

  • Να ερωτάτε και να ζητάτε από τους άλλους, κατανοώντας όμως και το δικό τους δικαίωμα να σας πουν «όχι».

  • Να διεκδικείτε τα δικαιώματά σας χωρίς ενοχές.

Ελπίζω να σου αρέσει και να σε βοηθήσει το σημερινό μου video. Αν ναι μπορείς να το μοιραστείς και με τους δικούς σου ανθρώπους.

Επίσης, για πρώτη φορά, μπόρεσα να βρω τον χρόνο, τον χώρο και τους συνεργάτες (η διάθεση πάντα υπήρχε), για να δημιουργήσω ένα πρωτοποριακό εργαστήρι με αντικείμενο την τέχνη τη πειθούς και τη διεκδικητική συμπεριφορά.

Εργαλεία και τεχνικές από τον χώρο του Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού (NLP), των συμπεριφορικών επιστημών και της φιλοσοφίας, στην διάθεση των συμμετεχόντων.

Σας περιμένω όλους στον Κήπο Σεμιναρίων την Δευτέρα 24/4/2017 στις 20.00 για μια πρώτη γνωριμία.

Όλες οι πληροφορίες για το πλήρες πρόγραμμα και την συμμετοχή σου με ένα click εδώ http://kipos-seminaria.gr/el/seminars/i-glossa-tis-peithoys/

Θα υπάρξει σειρά προτεραιότητας.

Τώρα θα ήθελα πολύ να μάθω την γνώμη σου και τις σκέψεις σου γύρω από το σημερινό μας θέμα. Επίσης μπορείς να μοιραστείς την δική σου εμπειρία και τις στρατηγικές ζωής που εφάρμοσες.

Αν δεν το έχεις κάνει ήδη, μην ξεχάσεις να εγγραφείς στη λίστα μελών του Love School.

Χαμογέλα σε κάθε ευκαιρία. Όχι γιατί η ζωή είναι εύκολη, ή τέλεια, ή όπως ακριβώς θα την ήθελες, αλλά επειδή έχεις επιλέξει να είσαι ευγνώμων για όλα τα καλά πράγματα που έχεις και όλα τα προβλήματα που ξέρεις ότι δεν έχεις.

Σε ευχαριστώ που παρακολούθησες ακόμη ένα επεισόδιο από τις στρατηγικές ζωής.

Τα λέμε ξανά στο επόμενο βίντεο. Έως τότε ζήσε με πάθος τις προσωπικές σου στιγμές, καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση με όσους και με ό,τι αγαπάς!

Νίκος

ΥΓ. Ένα πρωτοποριακό εργαστήρι με αντικείμενο την τέχνη τη πειθούς και τη διεκδικητική συμπεριφορά.

Εργαλεία και τεχνικές από τον χώρο του Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού (NLP), των συμπεριφορικών επιστημών και της φιλοσοφίας, στην διάθεση των συμμετεχόντων. Σας περιμένω όλους στον Κήπο Σεμιναρίων την Δευτέρα 24/4/2017 στις 20.00 για μια πρώτη γνωριμία.

Όλες οι πληροφορίες για το πλήρες πρόγραμμα και την συμμετοχή σου με ένα click εδώ http://kipos-seminaria.gr/el/seminars/i-glossa-tis-peithoys/

Θα υπάρξει σειρά προτεραιότητας.

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Carpe diem

Έλεγχος

bottom of page