top of page

Πώς Να Σταματήσεις Να Ρίχνεις Το Φταίξιμο Αλλού & Να Απολαμβάνεις Τις Εμπειρίες Και Τις Σχέσεις


Πριν από λίγους μήνες έτρωγα με έναν φίλο και πάνω στην κουβέντα μας μου είπε: "Προσπαθώ να σταματήσω να ρίχνω το φταίξιμο αλλού."

Όταν το είπε αυτό, ένοιωσα ταυτόχρονα να εμπνέομαι, αλλά και να αντιτίθεμαι σε αυτό.

Καθώς εξερεύνησα τους τελευταίους μήνες την ιδέα του να σταματήσω να ρίχνω το φταίξιμο αλλού, ξαφνιάστηκα όταν συνειδητοποίησα πόσο πολύ έχει εισβάλει η αποποίηση των ευθυνών στην κουλτούρα μας, στην κοινωνία μας, αλλά και στην δική μου ζωή.

Πόσο συχνά βρίσκεις τον εαυτό σου να κατηγορεί άλλους ανθρώπους ή περιστάσεις για το άγχος σου, την αγανάκτησή σου, ή για άλλα πράγματα που "δεν είναι όπως θα έπρεπε να είναι;"

Στην προσωπική μου περίπτωση, το φταίξιμο εμφανίζεται στην ζωή μου σε πολλά μέρη και με ποικίλους τρόπους.

Μερικά από τα πιο συχνά επίκεντρα των κατηγοριών μου είναι το παρελθόν μου, η οικογένεια μου, η οικονομία, οι άνθρωποι με τους οποίους δεν συμφωνώ, το σώμα μου, οι πελάτες μου, το πρόγραμμα μου, οι ευθύνες μου και άλλα.

Και το πιο μεγάλο φταίξιμο αφορά συνήθως εμένα – κατηγορώ τον εαυτό μου για λάθη που έκανα, που δεν έκανα τα πράγματα "σωστά," και απλά ότι δεν ήμουν αρκετά καλός σε σχέση με την εικόνα που έχω στο μυαλό μου.

Μήπως ισχύει κάτι ανάλογο και στην δική σου περίπτωση;

Αν και το να κατηγορούμε άλλους ανθρώπους, περιστάσεις, ή ακόμα και τον ίδιο μας τον εαυτό είναι συνηθισμένο, κατανοητό και ενισχύεται από την κουλτούρα μας, εντούτοις ποτέ δεν μας αφήνει με την δύναμη ή την ικανότητα να κάνουμε μια θετική, υγιή, και μόνιμη αλλαγή στην ζωή μας.

Το φταίξιμο αφορά την αποποίηση των ευθυνών και την αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων. Ένα καλό παράδειγμα για αυτό είναι ένα πορτοκάλι.

Αν κρατώ στο χέρι μου ένα πορτοκάλι και το πιέσω, τι θα βγάλει;

Χυμό.

Αν το πιέσεις εσύ, τι θα βγάλει;

Χυμό.

Αν το δώσουμε σε ένα φίλο μας και το πιέσει, τι θα βγάλει;

Χυμό.

Γιατί; Επειδή αυτό βρίσκεται μέσα σε ένα πορτοκάλι. Δεν έχει σημασία ποιος το πιέζει ή πόσο το πιέζει, γιατί πάντα χυμό θα βγάζει (επειδή αυτό έχει μέσα του).

Εμείς είμαστε σαν τα πορτοκάλια και ο "χυμός" είναι το συναισθήματά μας.

Έχουμε κάθε δυνατό συναίσθημα μέσα μας: χαρά, ενοχή, ντροπή, ευγνωμοσύνη, θυμό, ηρεμία, φόβο, χαρά, οργή, ενθουσιασμό, λύπη και η λίστα συνεχίζεται.

Καθώς περπατάμε στον δρόμο της ζωής μας, άλλοι άνθρωποι, συγκεκριμένες καταστάσεις και διάφορες προσωπικές μας σκέψεις και αντιδράσεις μας κάνουν να βγάζουμε λίγο από τον "χυμό" μας με την μορφή των συναισθημάτων.

Παρόλα αυτά, αντί να πάρουμε εμείς την ευθύνη για τα συναισθήματα μας, κατηγορούμε τους ανθρώπους γύρω μας, τις καταστάσεις, ακόμα και τον εαυτό μας που "προκαλεί" αυτά τα συναισθήματα μέσα μας.

Τί θα γινόταν αν το αλλάζαμε αυτό και δεν κατηγορούσαμε κανένα;

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα ζούμε σε έναν ψεύτικο κόσμο που δεν μας ενοχλεί κανένας.

Αυτό, επίσης, δεν σημαίνει ότι αυτά που μας συνέβησαν στο παρελθόν, οι σχέσεις που έχουμε, και οι σημαντικές καταστάσεις της ζωής μας που ζούμε τώρα (αλλά και αυτές που θα έρθουν στο μέλλον) δεν έχουν αντίκτυπο πάνω μας.

Αυτό που σημαίνει είναι ότι παίρνουμε εμείς την απόλυτη ευθύνη για τις ζωές μας, τις αντιδράσεις μας και πάνω από όλα για τα συναισθήματα μας.

Εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις ή να σκεφτείς καθώς προσπαθείς να μην ρίχνεις το φταίξιμο αλλού:

1) Κατέγραψε ποιον και τι κατηγορείς.

Ξεκίνα να παρατηρείς, με συμπάθεια και συμπόνια (χωρίς να κατακρίνεις τον εαυτό σου), ποιον και τι κατηγορείς περισσότερο στην ζωή σου.

Μπορεί να είναι η δουλειά σου, ο σύζυγος σου, το παρελθόν σου, οι συνάδελφοί σου, οι πελάτες σου, η κατάσταση στον κόσμο ή και άλλα πράγματα και άνθρωποι.

Όσο πιο συγκεκριμένη και ειλικρινής είσαι, τόσο περισσότερο θα μπορέσεις να αναπτύξεις την ικανότητα να μην κατηγορείς άλλους.

Θυμήσου ότι μέρος αυτού του φταιξίματος μπορεί να είναι προφανές (άμεσο και εύκολο να το παρατηρήσεις) αλλά και κρυφό (κρυμμένο, ανεπαίσθητο και "δικαιολογημένο" με τέτοιο τρόπο που να φαίνεται "αληθινό.")

2) Αναρωτήσου πως θα ήταν να σταματήσεις να ρίχνεις το φταίξιμο αλλού.

Αναρωτήσου, ιδιαίτερα με τους ανθρώπους και τις καταστάσεις που κατηγορείς πολύ, πώς θα ήταν αν σταματούσες να ρίχνεις το φταίξιμο αλλού.

Πώς θα φαινόταν, πώς θα ένοιωθες;

Άφησε τον εαυτός σου να το φανταστεί αυτό, να το σκεφτεί, να το συζητήσει και να το συλλογιστεί.

Ανεξάρτητα από το πόσο εύκολο ή δύσκολο νομίζεις ότι είναι, απλά επίτρεψε στον εαυτό σου να φανταστεί την ζωή σου χωρίς κατηγορίες.

Τα ερωτήματα είναι ένα δυνατό εργαλείο όταν το χρησιμοποιούμε συνειδητά.

3) Ανέλαβε την ευθύνη των αντιδράσεων και των συναισθημάτων σου.

Σχεδόν σε κάθε περίσταση σχεδό, το άτομο (συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μας) ή η κατάσταση που κατηγορούμε, μας προκαλεί ένα συναίσθημα ή μια αντίδραση (ή ένα συνδυασμό αντιδράσεων και συναισθημάτων) που δεν μας αρέσουν.

Αντί να κατηγορούμε άλλους, πώς θα ήταν αν αναλαμβάναμε εμείς την ευθύνη για τις αντιδράσεις και τα συναισθήματα μας, και επιτρέπαμε στον εαυτό μας να το παραδεχτεί και να εκφραστεί απόλυτα.

Όπως υπέροχα είπε η Eleanor Roosevelt: "Κανένας δεν μπορεί να σε κάνει να αισθανθείς κατώτερος χωρίς την συγκατάθεσή σου."

Αν σταματήσουμε να ρίχνουμε το φταίξιμο αλλού, θα νοιώσουμε ελεύθεροι, ότι παίρνουμε πίσω τις δυνάμεις μας και ότι αποφεύγουμε την παγίδα να σκεφτόμαστε ότι κάποιος ή κάτι άλλο -έξω και πέρα από εμάς- έχει την ικανότητα να ελέγχει το τι βιώνουμε στην ζωή μας.

Είτε η ζωή μας είναι "υπέροχη" είτε "δύσκολη" αυτό εξαρτάται από εμάς.

Και θυμήσου... πως αν αυτή την περίοδο βιώνεις καταστάσεις και προβλήματα που ζητούν λύσεις, απαντήσεις και απαιτούν καθοδήγηση, είμαι στην διάθεσή σου και θα χαρώ να σε βοηθήσω προσωπικά.

Η διαδικασία του Personal Coaching/Υπηρεσία Προσωπικής Συμβουλευτικής & Καθοδήγησης, μπορεί να καλύψει τα κενά σου και να σου προσφέρει ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό που έχεις ανάγκη ΤΩΡΑ.

Οδηγώντας σε, σε ό,τι είναι σημαντικό για σένα και δίνοντάς σου λύσεις, απαντήσεις, αλλά και την απαραίτητη καθοδήγηση για να πας από την σημερινή σου κατάσταση, στην εμπειρία που θέλεις να ζήσεις.

Κι επίτρεψέ μου να σε ευχαριστήσω προκαταβολικά για την εμπιστοσύνη σου.

Μέχρι την επόμενη συνάντησή μας λοιπόν, να περάσεις πολύ όμορφα την κάθε ημέρα της εβδομάδας σου!

Νίκος Σαπουντζής, MBA MSc

Life/Relationship & Executive Coach - NLP Trainer

ΥΓ. Αν έχεις φίλους, γνωστούς, συγγενείς ή συναδέλφους/συνεργάτες που ξέρεις ότι κάτι τέτοιο θα τους ενδιέφερε και θα τους ενέπνεε, τότε προώθησέ τους αυτό το post τώρα.

Επαγγελματικό Βιογραφικό Του Νίκου Σαπουντζή

Ο Νίκος είναι Life/Relationship - Executive Coach και εργάζεται επί σειρά ετών με ζευγάρια, οικογένειες και νέους ανθρώπους. Έχει εκπαιδεύσει χιλιάδες άτομα στα σεμινάριά του γύρω από τις αποτελεσματικές δεξιότητες ζωής και σήμερα είναι από τους πλέον επιφανείς Life/Relationship-Executive Coaches. Αξιοποίησε την εκπαίδευση του στις συμπεριφορικές επιστήμες για να βοηθήσει τους ανθρώπους που τον έχουν εμπιστευτεί στο σχεδιασμό αποτελεσματικών στρατηγικών ζωής, τόσο στον επαγγελματικό όσο και στον προσωπικό τομέα. Είναι πιστοποιημένος NLP Trainer, από το American Union of NLP και Certified Basic Ericksonian Hypnotist πιστοποιημένος από το American Alliance of Hypnotists.

Το 2010 απέκτησε το Life Skills Coaching Advanced Diploma, από το Stonebridge College, UK και το Level 4 Life Skills Coaching Advanced Award, από το National Qualification Framework, UK. Επίσης το 2007 απέκτησε το Coaching Masteries Certification I, από το The International Association of Coaching, USA. Κατέχει ένα Master in Science, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κι ένα Master in Business Administration (MBA), από το Kingston University - London U.K, ενώ το πρώτο του πτυχίο είναι από την Σχολή Νομικών και Οικονομικών Επιστημών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι συγγραφέας, μαραθωνοδρόμος και οικοδεσπότης του Love School.

Κι αν έχεις φίλους, γνωστούς, συγγενείς ή συναδέλφους/συνεργάτες που ξέρεις ότι κάτι τέτοιο θα τους ενδιέφερε και θα τους ενέπνεε, τότε προώθησέ τους αυτό το post τώρα.

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Carpe diem

Έλεγχος

bottom of page