top of page

10 Ψέματα Που Λες Και Ακούς Για Την Αγάπη.


Μεγαλώνουμε και στην πορεία μαθαίνουμε τι σημαίνει αγάπη. Δυστυχώς, πολλοί από εμάς αυτό που μαθαίνουμε για την αγάπη, δεν είναι παρά ένα μεγάλο βολικό ψέμα. Βολικό για εμάς τους ίδιους, αλλά και για τους άλλους που μας το έμαθαν. Και φυσικά, υπάρχει μια ολόκληρη παλέτα για να διαλέξει ο καθένας μας το ψέμα που του ταιριάζει.

Το πρώτο βήμα για να ξεμπροστιάσουμε τα βολικά μας ψέματα είναι να τα αποκαλύψουμε στο σκληρό φως της ημέρας. Λοιπόν, πάρε βαθιά αναπνοή και πάμε να συναντήσουμε τα ψέματα που μοιάζουν με αγάπη.

1) Το φαγητό είναι αγάπη.

Όταν το σώμα και η ψυχή δεν νοιώθουν καλά, το φαγητό αναλαμβάνει το ρόλο του πιστού φίλου. Μην έχοντας μια αυθεντική πηγή ενέργειας, που να πηγάζει από πραγματική αγάπη, ψάχνουμε να βρούμε την ενέργεια που μας λείπει, που αλλού; Στο φαγητό.

2) Το σεξ είναι αγάπη.

Το σεξ σίγουρα είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για μια αυθεντική σχέση αγάπης, αλλά από μόνο του δεν είναι αγάπη. Αυτό μπορούν να σου το διαβεβαιώσουν όλοι όσοι έχουν φύγει βιαστικά και με το κεφάλι σκυμμένο μέσα από μια κρεβατοκάμαρα, αμέσως μετά το σεξ.

Το σεξ από μόνο του ανακουφίζει την ανάγκη της σωματικής ερωτικής εκτόνωσης, όμςως μόνο όταν είναι αποτέλεσμα μιας ισορροπημένης ερωτικής σχέσης, μπορεί να ικανοποιήσει και την ανάγκη της συναισθηματικής πληρότητας.

3) Τα χρήματα είναι αγάπη.

Όταν η ανθρώπινη επαφή συναντά εμπόδια, πολύ εύκολα μπορεί να αποκατασταθεί από την συνεχή ροή των χαρτονομισμάτων. Τα λεφτά του μπαμπά και της μαμάς αντικαθιστούν την ενέργεια που λείπει από τις αυθεντικές ανθρώπινες σχέσεις. Ως ενήλικες, το χρήμα μας παρέχει ασφάλεια. Η ασφάλεια μπορεί να μοιάζει με αγάπη.

Και όσο περισσότερα χρήματα έχεις τόσο περισσότερη ασφάλεια βιώνεις, άρα και αγάπη. Βεβαία, ο καθένας και η καθεμιά που επέλεξε αυτό το μονοπάτι, όταν φτάνει στο τέλος του δρόμου, ανακαλύπτει με πόνο πως ό,τι πίστευε για τα χρήματα, ήταν ακριβοπληρωμένα υποκατάστατα.

4) Η αρρώστια είναι αγάπη.

Αν εισέπραξες την προσοχή, την φροντίδα και την αγάπη των δικών σου ανθρώπων όταν ήσουν άρρωστη (και σου άρεσε πολύ), τότε μπορεί να έκανες όλους τους λάθους συνδυασμούς και να δημιούργησες την πεποίθηση ότι για να αγαπιέσαι πρέπει να είσαι ανεπαρκής, είτε σε σωματικό, είτε σε πνευματικό, είτε σε συναισθηματικό επίπεδο.

5) Η θυσία είναι αγάπη.

Παρόμοιο με το προηγούμενο ψέμα, είναι και αυτό. Έχεις την πεποίθηση ότι για να σε αγαπούν πρέπει να επωμιστείς τον ρόλο του μάρτυρα. Δυστυχώς λίγο παρακάτω, τα άτομα που αναλαμβάνουν αυτόν τον άχαρο ρόλο, μετατρέπονται σε μνησίκακες καρικατούρες του εαυτού τους, γεμάτα πικρία και θυμό για την μη αναγνώριση των θυσιών τους.

6) Η προσπάθεια να σώσω κάποιον, είναι αγάπη.

Αν και εκ πρώτης όψεως το συγκεκριμένο ψέμα δεν μοιάζει και τόσο ψέμα, πίστεψε με, είναι. Θα προσπαθήσω να σου εξηγήσω τον φαύλο κύκλο που δημιουργεί αυτή η πεποίθηση. Η αλυσίδα ξεκινά με την πίστη ότι για να έχω αξία πρέπει να κάνω για τους άλλους ό,τι δεν μπορούν από μόνοι τους. Αν το πετύχω, έχω αξία. Αφού έχω αξία, τότε μπορώ να αγαπηθώ.

Το πρόβλημα είναι ότι αν εστιάζεσαι σε περιπτώσεις ανθρώπων που είναι δυσλειτουργικοί για να νοιώσεις αγάπη, ποτέ δεν θα μπορέσεις να βιώσεις μια ισόνομη και αυθεντική ερωτική σχέση. Πολύ απλά, γιατί πάντα θα μαγνητίζεις τέτοιες περιπτώσεις ανθρώπων, αφού πάντα, θα έχεις ανάγκη της δυσλειτουργία τους, για να μπορέσεις να προσφέρεις απλόχερα την βοήθεια σου.

7) Ο έλεγχος είναι αγάπη.

Η ανάγκη του ελέγχου είναι από τις πιο συνηθισμένες γεννήτριες παθολογίας στις ερωτικές μας σχέσεις. Πολύ απλά το μότο ξετυλίγεται κάπως έτσι: «για να σε αφήσω να με αγαπήσεις πρέπει να ξέρω ότι δεν κινδυνεύω. Για να μην κινδυνεύω, πρέπει να είσαι ακίνδυνος. Για να γίνεις ακίνδυνος, πρέπει να σε ελέγχω». Τόσο απλά!

8) Το να είμαι ευχάριστη είναι αγάπη.

Το άτομο που λειτουργεί με βάση αυτό το ψέμα, αντιμετωπίζει τις σχέσεις της πάνω κάτω με αυτόν τον τρόπο: «τι θα σκεφτούν οι άλλοι, τι θέλουν οι άλλοι, τι πρέπει να κάνω και να πω για να εξασφαλίσω ότι οι άλλοι θα είναι χαρούμενοι». Το πρόβλημα εδώ είναι ότι η αλλοτρίωση σου γνέφει πονηρά το βλέμμα και λίγο παρακάτω, μετατρέπεσαι σε έναν συναισθηματικό τιραμόλα.

9) Η απώλεια είναι αγάπη.

Η σκέψη είναι: «θα σε εγκαταλείψω πρώτη, προτού με εγκαταλείψεις εσύ». Το συγκεκριμένο μότο είναι συχνό για ανθρώπους που βιώσαν την απώλεια αγαπημένων τους προσώπων και φοβούνται να εμπλακούν σε μια αυθεντική σχέση, με τον φόβο ότι θα βιώσουν ξανά τον έντονο πόνο της απώλειας.

10) Ο πόνος είναι αγάπη.

Αυτή η πεποίθηση κρύβει αυτό που υπόσχεται. Μόνο πόνο. Αν πιστεύεις ότι οι ερωτικές σχέσεις κρύβουν μέσα τους πόνο, κάτι που υποστηρίζουν ένθερμα όλα τα καψουροτράγουδα και οι σαπουνόπερες όλων των ειδών, εγχώριες και μη, τότε τέτοιες σχέσεις θα δημιουργήσεις. Σχέσεις δίχως αύριο και πλούσιες σε πόνο.

Επέτρεψέ μου να σε ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά για την εμπιστοσύνη σου.

Οι περισσότεροι πελάτες μου βρίσκουν λύσεις στα προβλήματα που τους απασχολούν μετά από 4 έως 12 συναντήσεις και θα ήταν τιμή μου να μου επιτρέψεις να βοηθήσω κι εσένα.

Μαζί μου θα μπορέσεις να αλλάξεις τον εαυτό σου και τις σχέσεις σου προς την κατεύθυνση που εσύ επιθυμείς. Θα επενδύσεις μια φορά, αλλά τα εργαλεία και οι τεχνικές coaching που θα μάθεις, είναι για μια ζωή.

Επέλεξε ΤΩΡΑ τον τρόπο συνεργασίας μας που σε εξυπηρετεί καλύτερα κάνοντας CLICK στο "κουμπί" παρακάτω και θα χαρώ να σε γνωρίσω και να σε βοηθήσω σύντομα.

Η Ζωή Είναι Ανθρώπινες Σχέσεις. Βελτίωσε Τις Δικές Σου, Σήμερα.

Νίκος Σαπουντζής, Life/Relationship Coach


Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Ζήλια

bottom of page