top of page

6 Χρυσοί Κανόνες Επικοινωνίας Για Ζευγάρια Της Γενιάς Μας


Η αποτελεσματική επικοινωνία δεν είναι πυρηνική φυσική. Επίσης δεν είναι μόνο ένα σύνολο τεχνικών που μπορεί να μάθει κάποιος.

Το κλειδί βρίσκεται στον βαθμό της γνώσης που έχεις για τον ίδιο σου τον εαυτό. Και αυτό μας οδηγεί στον πρώτο χρυσό κανόνα της επικοινωνίας που λέει:

Χρυσός Κανόνας Νο1

Δεν έχει να κάνει με εσένα.

Ό,τι κάνει και λέει ο αγαπημένος σου δεν έχει να κάνει με εσένα. Γι' αυτό μην το παίρνεις πάντα προσωπικά. Όλοι μας συμπεριφερόμαστε βασισμένοι στις δικιές μας ερμηνείες, εμπειρίες, αξίες, κανόνες, πεποιθήσεις, και στερεότυπα.

Αν τα παίρνεις όλα προσωπικά, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να νιώσεις την ανάγκη να υπερασπιστείς τον εαυτό σου, κάτι που συνήθως οδηγεί σε κλιμάκωση της έντασης.

Αντίθετα προσπάθησε να δεις "κάτω" από την επιφάνεια και να διακρίνεις τις πραγματικές ανάγκες του συντρόφου σου. Μόνο τότε θα μπορέσεις να επικοινωνήσεις πραγματικά και αποτελεσματικά μαζί του.

Χρυσός Κανόνας Νο2

Άκουγε, άκουγε, άκουγε και πάλι άκουγε.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι επικοινωνία είναι να ενημερώνουν τον απέναντι τους για τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους. Αυτό μας οδηγεί, τις περισσότερες φορές, στο να είμαστε περισσότερο ερωτευμένοι με την φωνή μας παρά με τον ερωτικό μας σύντροφο.

Το να ακούς τον άλλο δεν σημαίνει «περιμένω τη σειρά μου για να μιλήσω», αλλά αντιθέτως «έχω εστιάσει όλη μου την προσοχή σε αυτά που λες, αλλά και νιώθεις».

Και πίστεψέ με, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να δείξεις στον σύντροφο σου πόσο τον αγαπάς και πόσο τον σέβεσαι, από το να τον ακούς ενεργητικά.

Χρυσός Κανόνας Νο3

Μην ξεχνάς ότι μια υπόθεση είναι απλά μια υπόθεση, και όχι ένα γεγονός.

Συνήθως οι άνθρωποι έχουμε προαποφασίσει τι μπορεί να συμβαίνει στις ζωές των άλλων ανθρώπων και δεν περνάει στιγμή από το μυαλό μας η πιθανότητα να ελέγξουμε την ορθότητα των υποθέσεων μας.

Για παράδειγμα, έχοντας περάσει μια ολόκληρη ώρα από την τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία με τον αγαπημένο σου σκέφτεσαι πως: «δεν με ξαναπήρε, αρα δεν με αγαπάει όπως λέει. Αν με αγαπούσε πραγματικά θα ήξερε πόσο σημαντικό είναι να με παίρνει τηλέφωνο και δεν θα με άφηνε να περιμένω πάνω από το ακουστικό. Μάλλον είναι με άλλη…».

Ξέρω πως είναι λίγο τραβηγμένο το παράδειγμα, αλλά νομίζω πως κατάλαβες το νόημα. Πολλές φορές αν δεν χτυπάει το τηλέφωνο σημαίνει απλά ότι δεν χτυπάει το τηλέφωνο.

Θα χρειαστεί να επικοινωνήσεις πραγματικά με τον σύντροφο σου για να ανακαλύψεις αν τελικά σε αγαπάει πραγματικά ή αν μιλάει με άλλη όταν δεν σου τηλεφωνεί...

Χρυσός Κανόνας Νο4

Να είσαι σαφής όταν ζητάς κάτι από τον σύντροφό σου.

Ο George Bernard Shaw είχε πει ότι το πρόβλημα με την επικοινωνία είναι ότι κάποιοι πιστεύουν ότι έχει ήδη γίνει. Το να πεις άπλα στον σύντροφο σου «χρειάζομαι περισσότερη υποστήριξη από εσένα» απέχει πολύ από το του δώσεις να καταλάβει τι ακριβός ζητάς από αυτόν.

Όσο και αν σε ξαφνιάσει αυτό που θα σου πω, θα είμαι αδυσώπητα ειλικρινής μαζί σου.

Όχι, ο αγαπημένος σου δεν έχει την ικανότητα να διαβάζει τις σκέψεις σου. Γι' αυτό καλό είναι να του ζητάς τις συγκεκριμένες ενέργειες και συμπεριφορές που έχεις ανάγκη.

Χρυσός Κανόνας Νο5

Εστίασε σε αυτό που πραγματικά θέλεις.

Ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουμε κατά την διάρκεια της επικοινωνίας μας είναι να εκφράζουμε με αρνητικό τρόπο τις επιθυμίες μας και να περιμένουμε από τους άλλους να καταλάβουν τι πραγματικά θέλουμε.

Αν πεις στον αγαπημένο σου «δεν θέλω να πάω σινεμά» είναι σαν μπαίνεις σε εστιατόριο και για παραγγελία να λες στον σερβιτόρο: «ωραία, απόψε δεν θέλω μακαρόνια».

Γίνε συγκεκριμένη. Αποφάσισε τι θέλεις και διεκδίκησε το με θετικό και καθόλα κατανοητό τρόπο.

Χρυσός Kανόνας Nο6

Αναγνώρισε τις «αποσκευές» σου.

Ο καθένας από εμάς σε μια σχέση κουβαλάει και τις προσωπικές του αποσκευές από την έως τώρα πορεία του στην ζωή.

Πολλές φορές δεν επικοινωνούμε αποτελεσματικά γιατί στην πραγματικότητα δεν έχουμε ξεκαθαρίσει τη σχέση μας με όλα αυτά που μας ακολουθούν από το παρελθόν.

Συμφιλιώσου με τον εαυτό σου και πολύ σύντομα θα ελαχιστοποιηθούν οι εντάσεις και οι παρεξηγήσεις.

Επέτρεψέ μου να σε ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά για την εμπιστοσύνη σου.

Οι περισσότεροι πελάτες μου βρίσκουν λύσεις στα προβλήματα που τους απασχολούν μετά από 4 έως 12 συναντήσεις και θα ήταν τιμή μου να μου επιτρέψεις να βοηθήσω κι εσένα.

Μαζί μου θα μπορέσεις να αλλάξεις τον εαυτό σου και τις σχέσεις σου προς την κατεύθυνση που εσύ επιθυμείς. Θα επενδύσεις μια φορά, αλλά τα εργαλεία και οι τεχνικές coaching που θα μάθεις, είναι για μια ζωή.

Επέλεξε ΤΩΡΑ τον τρόπο συνεργασίας μας που σε εξυπηρετεί καλύτερα κάνοντας CLICK στο "κουμπί" παρακάτω και θα χαρώ να σε γνωρίσω και να σε βοηθήσω σύντομα.

Η Ζωή Είναι Ανθρώπινες Σχέσεις. Βελτίωσε Τις Δικές Σου, Σήμερα.

Νίκος Σαπουντζής, Life/Relationship Coach


Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Ζήλια

bottom of page